Specijalna bolnica Ozren bez grejanja

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalna bolnica Ozren bez grejanja

Specijalna bolnica za plućne bolesti na Ozrenu kod Sokobanje od početka grejne sezone je bez grejanja, jer još nisu remontovani kotlovi, proizvedeni 1938. Sredstva za obnovu parnog postrojenja Ministarstvo zdravlja je odobrilo pre dve nedelje, a proceduru je usporila javna nabavka pri izboru najpovoljnijeg izvođača radova.

Pacijenti, među kojima su i oni oboleli od rezistentne tuberkuloze, grejalice uglavnom donose od kuće.

Grejalice kojima zaposleni dogrevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ordinacije i sobe kada na Ozrenu zaveje, delimično su ovoga puta rešile problem. Pomažu osoblju, a posebno nepokretnim pacijentima, koji kažu, da im u ovakvoj situaciji dobro dođu i ćebad i džemperi.

Sva tri kotla stara 76 godina imala su havarije prošlog proleća po zavšetku grejne sezone. Velikih problema ima i na dugom cevovodu od kotlarnice do bolnice

Do pre petnaestak godina ovi parni kotlovi radili su punih 60 godina , 24 sata dnevno. Sada rade samo u grejnoj sezoni. Mesečno se za grejanje 5.000 kvadrata bolnice utroši oko 150 tona uglja.

Vojkan Dinić, šef tehničke službe, kaže da se isplati da se instalira neka nova kotlarnica koja će biti funkcionalna i efikasna, "a ne da trošimo ovoliku količinu energenata i da opet imamo problema".

Zbog dotrajalosti, gubitak u sistemu za grejanje je 60 odsto, pa se u sezoni potroši oko 900 tona uglja. Samo za investiciono održavanje predratne kotlarnice država godišnje izdavaja 3,5 miliona dinara.

Direktor Specijalne bolnice na Ozrenu Dragoslav Anđelković ističe da je bolnica stara.

"Ovde svakog jutra kada dođem očekujem od tehničke službe da me obaveste da je nešto crklo, puklo, procurelo, propalo i šta treba da uradimo, to su zasita veliki probelmi", rekao je Anđelković.

Bolnica bi do kraja naredne nedelje trebalo da dobije grejanje, a za sanaciju havarije iz budžeta je izdvojeno osam miliona dinara.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.