Smrt na radnom mestu: U 2018. poginula 53 radnika

Izvor: Mondo, 23.Jan.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt na radnom mestu: U 2018. poginula 53 radnika

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, rečeno je danas na sastanka nadležnih u Palati Srbija.

Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Takođe, 58 odsto povreda sa smrtnim ishodom bilo je u oblasti građevinarstva i prerađivačkoj industriji.

Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu održali su sastanak sa pravnim licima i preduzetnicima koji poseduju licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, u prisustvu ministra Zorana Đorđevića.

V.d. direktora Uprave za bezbednost na radu Marina Furtula rekla je da su licence oduzete jer preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa zakonom.

Dva radnika poginula na gradilištu BG na vodi

Ona je navela da je u 2018. svega 30 odsto pravnih lica svoj posao u ovoj oblasti obavljalo u skladu sa zakonom, a za one koji to nisu činili naložene su mere za otklanjanje nedostatak, dok je nekim licenca i oduzeta.

Pao zid u Kneza Miloša, izvučeno telo radnika!

"Prošle godine su bile 53 smrtne povrede na radu, a od 2006. nismo imali toliko povreda, kada ih je bilo 54", rekla je Furtula.

Ona je kazala da je cilj da se ovakvim sastancima skrene pažnja pravnim licima da svoj posao obavljaju isključivo u skladu sa zakonom, kao i da se deluje preventivno.

Ministar Đorđević je rekao da je cilj da se poboljšaju uslovi kada je reč o zaštiti i bezbednosti zdravlja na radu.

"Očekujem na sednici vlade sledećeg četvrtka da usvojimo odluku da ova godina bude posvećena bezbednosti i zdravlju na radu", rekao je Đorđević.

Novi Beograd: Poginuo radnik, pao s krova

Dodao je da je dosta urađeno kada je ova oblast u pitanju što se tiče zakonske regulative, kao i da se ove godine očekuje i novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu.

"Cilj je da zaštitimo radnike i da kao država budemo odlučni u tome da sankcionišemo one koji se ne pridržavaju zakona", rekao je Đorđević.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Djordjević: U ovoj godini novi zakoni u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu (VIDEO)

Izvor: Beta, 23.Jan.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević najavio je danas da će u 2019. biti usvojen novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i zakon o osiguranju radnika kako bi se smanjio broj smrtnih povreda na radu kojih je u prošloj godini bilo 53."U prethodnom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.