Prošle godine 53 smrtne povrede na radu, najviše od 2006.

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošle godine 53 smrtne povrede na radu, najviše od 2006.

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, a oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, rečeno je na sastanka nadležnih u Palati Srbija.
U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, a oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zdravlja na radu, rečeno je danas na sastanka nadležnih u Palati Srbija.

Takođe, 58 odsto povreda sa smrtnim ishodom bilo je u oblasti građevinarstva i prerađivačkoj industriji.
Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu održali su sastanak sa pravnim licima i preduzetnicima koji poseduju licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, u prisustvu ministra Zorana Đorđevića.
Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost na radu Marina Furtula rekla je da su licence oduzete jer preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa zakonom.
Ona je navela da je u 2018. svega 30 odsto pravnih lica svoj posao u ovoj oblasti obavljalo u skladu sa zakonom, a za one koji to nisu činili naložene su mere za otklanjanje nedostatak, dok je nekim licenca i oduzeta.
"Prošle godine su bile 53 smrtne povrede na radu, a od 2006. nismo imali toliko povreda, kada ih je bilo 54", rekla je Furtula.
Ona je kazala da je cilj da se ovakvim sastancima skrene pažnja pravnim licima da svoj posao obavljaju isključivo u skladu sa zakonom, kao i da se deluje preventivno.
Ministar Đorđević je rekao da je cilj da se poboljšaju uslovi kada je reč o zaštiti i bezbednosti zdravlja na radu.
"Očekujem na sednici vlade sledećeg četvrtka da usvojimo odluku da ova godina bude posvećena bezbednosti i zdravlju na radu", rekao je Đorđević.
Dodao je da je dosta urađeno kada je ova oblast u pitanju što se tiče zakonske regulative, kao i da se ove godine očekuje i novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu.
"Cilj je da zaštitimo radnike i da kao država budemo odlučni u tome da sankcionišemo one koji se ne pridržavaju zakona", rekao je Đorđević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prošle godine 53 smrtne povrede na radu, najviše od 2006.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, a oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, rečeno je danas na sastanka nadležnih u Palati Srbija...Takođe, 58 odsto povreda sa smrtnim ishodom bilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ALARMANTNO Prošle godine 53 radnika POGINULA NA POSLU, najviše još od 2006!

Izvor: Blic, 23.Jan.2019

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, a oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, rečeno je danas na sastanku nadležnih u Palati Srbija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.