Smanjiti akcize na evropski benzin

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti akcize na evropski benzin

Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) predložilo je smanjivanje akciza na bezolovni benzin od 95 oktana iz uvoza kako bi se povećala potrošnja ovog ekološkog goriva. Članice UNKS su naftne kompanije MOL, Helenik, INA, OMV, Petrobart, Naftahem i Evolucija.

Zbog veće akcize na bezolovni benzin od 95 oktana koji zadovoljava evropske standarde, nego na benzin istog oktanskog broja iz domaće proizvodnje, potrošnja ekološki prihvatljivijeg goriva, u Srbiji je svedena na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << minimum.

- Najavljena korekcija akciza je upravo prilika da se u određenoj meri utiče na povećanje potrošnje kvalitetnijeg benzina. Ukoliko se akciza na benzin evropremium 95 umanji za 4,5 dinara i na taj način izjednači sa akcizom manje kvalitetnog benzina iz domaće proizvodnje (premium 95), razlika u ceni između ova dva goriva bi se smanjila, što bi povećalo potrošnju ekološkog goriva - navode u UNKS.

Smanjenjem akcize bi ujedno bio ublažen efekat najavljenog povećanja cene sirove nafte, kao posledica smanjenja isporuka iz afričkih zemalja.

- Upravo smanjenjem taksi mnoge države u ovom periodu amortizuju uticaj poskupljenja sirove nafte, čime s jedne strane sprečavaju nova opterećenja na kućni budžet svojih građana, a s druge strane doprinose očuvanju konkurentnosti svoje ekonomije - ističu u UNKS.

U Udruženju navode da je sirova nafta od januara do danas poskupela za oko 22 procenta, dok cene derivata u Srbiji nisu pratile taj trend i povećane su u proseku za oko 15 odsto.

Da je ostala na snazi Uredba o cenama derivata nafte, dodaju, maksimalno dozvoljene cene goriva bi bile za oko 13 dinara za litar iznad današnjeg preovlađujućih cena.

Ovo je neposredno efekat liberalizacije cena i veće konkurencije naftnih kompanija u Srbiji, za šta se, kako kažu, Udruženje zalaže od samog osnivanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.