Naftaši: Smanjiti akcize na gorivo

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftaši: Smanjiti akcize na gorivo

Beograd -- Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) je preložilo da Vlada Srbije za 4,5 dinara smanji akcizu na evro benzin.

Time bi se izjednačila ta akciza sa akcizom manje kvalitetnog benzina iz domaće proizvodnje.

"Zbog veće akcize na bezolovni benzin od 95 oktana koji zadovoljava evropske standarde, nego na benzin iz domaće proizvodnje, potrošnja ekološki prihvatljivijeg goriva u Srbiji je svedena na minimum", navodi se u saopštenju.

Različite akcize >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na benzin iz uvoza i domaće prerade uvedene su izmenama Zakona o akcizama koje Skupština usvojila krajem prošle godine, a u primeni su od 1. januara.

Evropska komisija je ocenila da je na taj način narušena konkurencija na tržištu naftnih derivata u Srbiji, čime je prekršen Prelazni sporazum Srbije sa EU. Vlada Srbije sada traži način kako da akciznu politiku uskladi sa propisima u EU.

"Najavljena korekcija akciza je upravo prilika da se u određenoj meri utiče na povećanje potrošnje kvalitetnijeg benzina", ocenilo je UNKS.

Smanjenjem akcize na kvalitetnije gorivo, kako je navedeno, bio bi ublažen efekat najavljenog povećanja cene sirove nafte, kao posledica smanjenja isporuka iz afričkih zemalja.

UNKS je podsetilo da je sirova nafta od januara do danas poskupela za oko 22 procenta, a cene derivata u Srbiji su u proseku povećane za oko 15 odsto.

"Da je ostala na snazi Uredba o cenama derivata nafte, maksimalno dozvoljene cene goriva bi bile veće za oko 13 dinara za litar. Ovo je neposredno efekat liberalizacije cena i veće konkurencije naftnih kompanija u Srbiji", navedeno je u saopštenju UNKS.

Mnoge države u ovom periodu amortizuju uticaj poskupljenja sirove nafte upravo smanjenjem taksi, čime s jedne strane sprečavaju nova opterećenja na kućni budžet svojih gradjana, a s druge strane doprinose očuvanju konkurentnosti svoje ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.