Smanjenje broja NATO vojnika na Kosovu

Izvor: RTS, 28.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje broja NATO vojnika na Kosovu

NATO razmatra da u roku od godinu dana smanji broj pripadnika svojih snaga na Kosovu, rekao je komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu Đuzepe Emilio Gaj.

Komandant međunarodnih snaga na Kosovu general-pukovnik Đuzepe Emilio Gaj izjavio je da NATO razmatra plan za smanjenje broja pripadnika mirovnih snaga na Kosovu u narednih godinu dana.

"U vojnom smislu, nije nam potrebno 15.000 ljudi na Kosovu", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je general Gaj, ali nije ulazio u detalje oko smanjenja broja vojnika.

Gaj je, ne otkrivajući detalje, dodao da očekuje da se smanjenje broja vojnika desi do kraja ove ili početka sledeće godine.

Komandant međunarodnih snaga je objasnio da će se smanjenje biti obavljeno postepeno, kako bi se izbegli "bezbednosni džepovi", kao i da neće biti povezano sa misijama NATO-a u drugim regionima, kao što je Avganistan.

NATO je prvobitno rasporedio 50.000 vojnika na Kosovu, kada je posle bombardovanja Srbije 1999. godine, preuzeo kontrolu nad tom srpskom pokrajinom.

Gaj je rekao da su mirovne snage NATO pod njegovom komandom "sposobne da se nose sa bilo kojim pretnjama".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.