Slovenački premijer se neobjašnjivo obogatio

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački premijer se "neobjašnjivo" obogatio

Antikorupcijska komisija konstatovala je da je slovenački premijer Janez Janša prekršio Zakon o prijavi imovinskog stanja i da mu se imovina uvećala za više od 200.000 evra.

Antikorupcijska komisija se pita odakle Janši pare  

Komisija je konstatovala da se premijerova imovina, s obzirom na zvanično utvrđene izvore prihoda i imovinu u periodu nadzora, nesrazmerno i neobjašnjivo povećala za najmanje 210.000 evra.

 

Komisija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << još utvrdila da je Janša kao oblik sufinansiranja kupovine nepokretnosti od privatnog preduzeća sa pravnim poslom na štetu tog preduzeća stekao imovinsku korist od 100.000 evra pri čemu je, prema komisiji, opterećen izrazitim korupcionim rizicima i sumnjom na zloupotrebu položaja.

 

Traže se ostavke premijera i gradonačelnika

Ministar spoljnih poslova i predsednik Demokratske stranke penzionera Karel Erjavec danas je zatražio ostavke premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

 

Ako stoje konstatacije Antikorupcione komisije o povećanju imovine premijera i predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše i predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, Karel Erjavec kaže da to iziskuje njihove ostavke.

Od premijera i gradonačelnika Ljubljane ministar spoljnih poslova zahteva i objašnjenje javnosti.

 

Da bi premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane trebalo da daju ostavke, smatra i Gregor Vira - predsednik parlamenta i predsednik partije Građanska lista.

 

Sistematsko kršenje zakona o prijavi imovine kad je reč o gotovini, hartijama od vrednosti i promenama odnosno povećanju finansijskih sredstava na bankarskim računima od preko 2,4 miliona evra komisija je utvrdila i kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

 

Komisija je takođe utvrdila da je na Jankovićev račun u periodu od četiri meseca 2011. uplaćeno 208.000 evra iz lančanih transakcija koje su počele u preduzeću koje posluje sa gradskom opštinom Ljubljana.

 

Komisija je ocenila da bi ta sredstva mogla da budu povezana sa "nedozovoljenim lobiranjem, sukobom interesa u najširem smislu reči i sumnjom o zloupotrebi položaja".

Komisija nije utvrdila nepravilnosti kod sadašnjeg predsednika Slovenije Boruta Pahora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Janša i Janković tvrde da nisu korumpirani

Izvor: Danas, 09.Jan.2013, 19:29

Premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković odbacili su optužbe za kršenje Zakona o prijavi imovinskog stanja. Komisija za borbu protiv korupcije konstatovala je da je slovenački premijer prekršio zakon i da mu se imovina nesrazmerno i neobjašnjivo povećala za najmanje 210.000...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.