Skandal u Vatikanskoj banci

Izvor: RTS, 22.Sep.2010, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u Vatikanskoj banci

Italijanska policija zaplenila 23 miliona evra od Vatikanske banke, zbog sumnje da nije primenjivala italijanske zakone protiv pranja novca. Vatikan iznenađen i zaprepašćen.

Za italijanske pravosudne vlasti više nema nedodirljivih. Na udaru finansijske istrage našla se i moćna Vatikanska banka. Policija im je zaplenila 23 miliona evra, zbog sumnje da nisu primenjivali italijanske zakone protiv pranja novca.

Vatikan je saopštio da je iznenađen i zaprepašćen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akcijom rimskog tužilaštva i ističe da su informacije o transakciji koja se istražuje već date Italijanskoj centralnoj banci.

Pod istragom tužilaštva našli su se predsednik Vatikanske banke Etore Goti Tedeski i još jedan visoki zvaničnik banke, čije ime nije navedeno.

Policija ih ispituje zbog sumnje da su umešani u pranje novca. U telefonskoj izjavi italijanskoj državnoj televiziji RAI, predsednik banke potvrdio je da je istraga u toku, ističući da je ogorčen akcijom tužilaštva.

"Bio sam u Parizu u Finanisijskoj službi protiv pranja novca i u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, kako bih se upoznao sa novom procedurom. Želim da naglasim da smo u potpunosti prihvatili pravila Italijanske centralne banke", rekao je predsednik Vatikanske banke Etore Goti Tedeski.

Tedeski je istakao da su ga ovakve tvrdnje i osude ponizile i dodao da jo uvek ne zna iz kog razloga je to učinjeno.

Čelnici Vatikanske banke terete se da nisu poštovali klauzulu italijanskog zakona o pranju novca iz 2007. godine, koja propisuje da mora da se navede cilj i priroda svake novčane transakcije u koju su uključene finansijske institucije van Evropske unije.

Sveta stolica izrazila je puno poverenje u predsednika banke i njegovog saradnika, protiv kojih se vodi istraga. Tvrdi, da već neko vreme radi na tome da svoje finansije učini transparentnijim, u skladu sa zakonima protiv terorizma i pranja novca.

Vatikanska banka, kao i Vatikan ima eksteritorijalni status i nije obavezna da poštuje italijanske finansijske norme, osim kada posluje sa italijanskim bankama, što je u prošlosti često činila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.