Skandal: U oglasima traže blaže retardiranu osobu

Izvor: Press, 19.Mar.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal: U oglasima traže "blaže retardiranu osobu"

Oglas je postavilo udruženje "Spas i nada" iz Veternika, koje se predstavlja kao "udruženje invalida i dijabetičara". Novinari Radija 021 su pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor "Jeste li vi normalni?!".
- Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi? Objasnite mi molim vas, pa ću vas poslušati", zapitao je Branislav Knežević iz ovog udruženja.
Na konstataciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je mogla da se upotrebi konstrukcija "osobe sa invaliditetom", Knežević je odgovorio da je razmišljao o tome, ali je u konsultaciji sa Centrom za socijalnu zaštitu postavio ovakav oglas.
- Šta ja da radim kada dođe osoba sa invaliditetom koja ne može da radi taj posao - zapitao se Knežević i dodao da udruženje nema dovoljno novca da objavljuje opširnije oglase, jer su oni izuzetno skupi i da ih članovi udruženja plaćaju novcem od svojih penzija.
U oglasu je navedeno i da se traži "prodavačica - može i pokretna invalid, ili obična osoba, da je ženska".
Prema rečima Mime Ružičić, iz centra "Živeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, članovi ovog udruženja nisu svesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vredan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.