Šišić nije gađao helikopter EU već hrvatski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šišić nije gađao helikopter EU već hrvatski

BEOGRAD - Bivši pilot JNA Emir Šišić izjavio je da je u maju 1992. godine gađao i oborio hrvatski helikopter za koji je sumnjao da prevozi oružje a da je letelica Evropske zajednice, u kojoj je poginulo pet diplomata, pala od posledica te eksplozije.

"Treća letelica je postojala, znam to jer sam je video... Letelice sam uočio između Varaždina i Zagreba. Letele su veoma nisko u crvenoj, zabranjenoj zoni. Činjenica da je to bila maršruta kojom se obavljao šverc oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukazivala mi je na to da žele nešto da sakriju", rekao je Šišić za list "Politika" u jednom od prvih intervjua nakon oslobađanja iz zatvora.

Šišić tvrdi da je od komande dobio naređenje da dejstvuje po tim ciljevima i da je lansirao rakete, nakon što letelice nisu reagovale na upozorenje i pucnje iz avionskog topa.

"Jedna je pogodila hrvatski helikopter, od čije se eksplozije zapalio rep letelice Evropske zajednice. Članovi posmatračke misije su poginuli od pada njihovog helikoptera. Zato su im odela na fotografijama čisto bela, nisu izgorela, što bi se desilo da sam pogodio njihov helikopter i da su poginuli u vazduhu od eksplozije", kaže Šišić.

Penzionisani major kaže da nema grižu savesti jer je izvršavao naređenja koja je dobio, ali da mu je žao tih ljudi koji su nepotrebno poginuli.

Šišić je najavio da će o događajima zbog kojih je osuđen na zatvorsku kaznu u Hrvatskoj i Italiji, kao i o zatvorskim danima o kojima je vodio dnevnik, uskoro da napiše knjigu.

On je kazao da je na početku zatvorske kazne u Italiji bio smešten sa najvećim kriminalcima ali da su mu uslovi služenja bili olakšani nakon intervencije tadašnjih srpskih zvaničnika Vladana Batića i Zorana Đinđića koji su uticali da ne bude izručen Hrvatskoj i da bude prebačen u blaži zatvorski režim.

"Kao što se kod mene u Bosni kaže: „Tako mi grah pao". Bilo pa prošlo. Napokon, posle sedam godina život ide dalje", kazao je Šišić u intervjuu za "Politiku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.