Sirija uništila trećinu oružja

Izvor: B92, 04.Mar.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija uništila trećinu oružja

Hag -- Sirija je uništila skoro trećinu kapaciteta svog hemijskog oružja, kažu predsravnici UN i pozivaju Damask da ubrza taj proces.

Sirija je predala ili uništila skoro trećinu kapaciteta svog hemijskog oružja, ali i dalje kaska za preuzetim međunarodnim obavezama, rekla je danas čelnica Misije Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (UN-OPCV) Sigrid Kag i pozvala Damask da ubrza proces.

"Skoro jedna trećina sirijskog hemijskog oružja sada je uklonjena ili uništena. Ovo je dobar napredak i očekujem dalje ubrzanje i intenziviranje napora", rekla je Kag, prenela je agencija AFP.

Francuska agencija navodi da je Sirija, do sada, propustila nekoliko utvrđenih datuma da sukcesivno predaje ili uništava hemijsko oružje kako bi ga potpuno uklonila do 30. juna i Misija UN-OPCV je pozvala Damask da ubrza proces.

Tkz.hemikalije "prioritet 1" trebalo bi da budu uništene do 31. marta, ali neće biti ni prebačene do luke Latakia do tog datuma.

Istovremeno Sirija je trebalo da uništi 12 proizvodnih pogona hemijskog oružja do 15. marta, ali je OPCV ostao podeljen o tome kako da se izvrši pritisak na Siriju da ispuni dato obećanje.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 2118 je doneta posle napada hemijskim oružjem u kojem je poginulo na stotine ljudi u nekoliko oblasti u okolini Damaska u avgustu prošle godine, pod kontrolom pobunjenika.

Pobunjenici i sirijski režim razmenjivali su optužbe ko je kriv za taj napad i ne zna se tačno ko je napad izveo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sirija uništila trećinu hemijskog oružja

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2014

Sirija je uništila skoro trećinu kapaciteta svog hemijskog oružja, kažu predstavnici UN i pozivaju Damask da ubrza taj proces.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.