Sirija ruskim avionima bombardovala položaje ID

Izvor: RTS, 25.Sep.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija ruskim avionima bombardovala položaje ID

Sirijska vojska upotrebila je ratne avione koji su stigli iz Rusije da bombarduje položaje Islamske države u provinciji Alep na severu zemlje. Osnovan Izraelsko-ruski koordinacini tim zbog prevencije slučajne razmene vatre između te dve zemlje u Siriji. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila Bašar el Asad treba da učestvuje u svakoj vrsti mirovnih pregovora o okončanju sukoba u Siriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vazdušne udare snaga Bašara el Asada koji su počeli ove sedmice prate kopneni napadi u blizini vazduhoplovne baze Kveiris, čiju opsadu vojska nastoji da razbije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, preneo je Rojters, navodi Tanjug.

Jedan bezbednosni izvor iz Damaska izjavio je u sredu da je sirijska vojska po prvi put upotrebila dronove iz Rusije u operacijama protiv ekstremista na severu i istoku zemlje.
On nije precizirao o kojoj je vrsti dronova reč, kao i lokaciji na kojoj su upotrebljeni.
Vašington i zapadnoevropske države izražavaju bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji.
Rusija kaže da je njeno vojno angažovanje u Siriji u vezi sa borbom protiv ekstremističke grupe ID.
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su se u ponedeljak da se osnuje takav tim, nakon što je Moskva pojačala vojnu podršku sirijskom predsedniku Bašara el Asadu, koji gubi teritoriju u sukobu sa pobunjenicima, predvođenim islamistima, prenosi Tanjug.

Tim će predvoditi zamenici šefova njihovih oružanih snaga, a prvi sastanak će održati 5. oktobra.
Izrael se brine da bi rusko razmeštanje u Siriji, za koje su zvaničnici SAD i regionalni izvori rekli da uključuje unapređene protivavionske jedince i avione, moglo da predstavlja rizik i da može dovede u situaciju da se ruske snage suoče s izraelskim.
Izraelski avioni su povremeno napadali ciljeve u susednoj Siriji da spreče isporuku unapređenog ruskog ili iranskog oružja saveznicima Asada u Libanu, gerilcima Hezbolaha.
Izraelski vojni oficir koji je to rekao tražio je da ostane anoniman i najavio da će se razgovori sa Moskvom fokusirati na vazdušne opracije u Siriji i "elektromagnetnu" koordinaciju.
To se odnosi na dogovor dve strane da ne narušavaju jedna drugoj radio komunikacije i druge radarske sisteme za praćenje i ne ometaju međusobno identifikovanje snaga kako bi se sprečila nenamerna konfrontacija u jeku borbe.
Merkel: Asad treba da učestvuje u mirovnim pregovorima
U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sirijski predsednik Bašar el Asad treba da učestvuje u svakoj vrsti mirovnih pregovora o okončanju sukoba u toj zemlji.
"Moramo da razgovaramo sa mnogima, a to uključuje i Asada", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Briselu, posle sastanka lidera EU posvećenog izbegličkoj krizi.
Merkel je istakla da je potrebno razgovarati ne samo sa SAD i Rusijom, već i važnim regionalnim partnerima, Iranom i sunitskim zemljama, kao što je Saudijska Arabija, prenela je agencija AFP.
Nemačka kancelarka Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i britanski šef diplomatije Filip Hamond pozvali su da se ulože dodatni napori, predvođeni Ujedinjenim nacijama, da bi se okončali sukobi u Siriji.
Zbog tih sukoba, kako su naveli u saopštenju, 12 miliona ljudi je napustilo domove.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PREOKRET Putinovi "migovi" idu na Islamsku državu i dobijaju neočekivanog saveznika

Izvor: Blic, 25.Sep.2015

Vladimir Putin, predsednik Rusije, prema tvrdnji "Blumberga" sprema se da pokrene vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji, čak i ako SAD odbiju da udruže snage sa ruskim trupama u toj kampanji. Zanimljiva je i tvrdnja da je Saudijska Arabija pristala na Putinov predlog da Bašar el Asad ostane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.