Sirija, konflikt bez granica

Izvor: RTS, 22.Avg.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, konflikt bez granica

Sukobi između sunita i alavita u Libanu zbog građanskog rata u Siriji sve češći. U poslednjem okršaju poginulo 10 ljudi, dok je nekoliko desetina povređeno. Sukobi i na granici sa Irakom. Sirijska vojska okružila Damask. Moskva dobila garancije da hemijsko oružje neće biti korišćeno, piše "Komersant".

Konflikt u Siriji sve češće se preliva preko granice sa Libanom. U poslednjem sukobu u lučkom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tripoliju, između sunitskih muslimana i alavita, poginulo je desetoro, a povređeno je nekoliko desetina ljudi.

Naoružani suniti iz naselja Bab el Tabaneh sukobili su se sa Alalvitima iz četvrti Džebel Mohsen. Sinoć se čula pucnjava iz mitraljeza kao i eksplozije bombi.

Posle kratkog zatišja, u sukobima koje su stanovnici ovog grada opisali kao jedne od najžešćih, rano jutros odjeknulo je oko 20 eksplozija, a borci su koristili i automatsko oružje, izjavili su očevici.

Severna oblast je jedna od najnestabilnijih u Libanu, a hronične tenzije između sunita i alavita prerasle su u sukobe, u kojima je početkom juna ubijeno 15 ljudi.

Sektaški ton sukoba u Libanu odraz je sirijskog konflikta u kojem većinski sunitska opozicija pokušava da zbacu režim Bašara el Asada.

Sirijska vojska bori se sa pobunjenicima za kontrolu nad vojnom bazom i aerodromom kod grada Albu Kamal blizu granice sa Irakom.

"Žestoke borbe se vode između ustanika i sirijskih graničnih snaga za kontrolu baze. Tenkovi i artiljerija bombarduju Albu Kamal", navodi Farhan Ftiakan, gradonačelnik obližnjeg iračkog grada Kaima.

"Veći deo teritorije oko grada je u rukama ustanika, ali sirijska vojska je rasporedila trupe i nalazi se na obodima Albu Kamala", objasnio je Ftiakan.

Prsten oko Damaska

Sirijska vojska napravila je prsten oko Damaska, nakon čega je iz vazduha u artiljerijskih topova počela da bombarduje južna predgrađa, u kojima se nalaze pobunjenička uporišta.

U najjačem bombardovanju, prema svedočenju stanovnika, poginulo je najmanje osmoro ljudi.

"Damask se trese od eksplozija artiljerijskih granata", kažu stanovnici.

Član opozicione grupe Kancelarija za medije u Damasku Maz el Šami rekao je da su se pobunjenici, koji su prošlog meseca napustili glavni grad, vratili.

"Zbog žestoke vojne kampanje povukli su se prošlog meseca, ali sada se vraćaju. Režima na to odgovara svakodnevnim bombardovanjem. U Damasku je ratna atmosfera", istakao je El Šami.

Nema korišćenja hemijskog oružja

Rusija smatra da Sirija nema nameru korišćenja hemijskog oružja i sposobna je da ga zaštiti, piše ruski list Komersant citirajući neimenovanog zvaničnika iz ministarstva spoljnih poslova.

Tvrdnje iz Moskve najverovatnije su upućene SAD da umire nervozu u Vašingtonu, koji je zapretio da će Damask trpeti "ogromne posledice" ukoliko iskoristi svoj hemijski arsenal.

"Poverljivi dijalog sa sirijskim vlastima i sigurnosti arsenala ubedio je Rusiju da vojska ne namerava da koristi ovo oružje i sposobna je da ih drži na sigurnom", navodi ruski list.
Pogledaj vesti o: Libija,   Tripoli

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.