Siniša Mali: Pomoć najsiromašnijima neće biti uskraćena

Izvor: Blic, 08.Dec.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Mali: Pomoć najsiromašnijima neće biti uskraćena

Početkom sledeće nedelje predstavićemo gradski budžet za narednu godinu, a pomoć najsiromašnijima neće biti uskraćena, izjavio je predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali.

On je u intervjuu "Danasu" napomenuo da će naredne godine biti smanjeni i transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta, a gubi se pravo na naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. To je, kako je rekao, Beogradu mesečno obezbeđivalo priliv od 700 do 800 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara.

Predsednik Privremenog veća očekuje veliki problem sa likvidnošću na početku godine, jer taj minus bi trebalo da se nadoknadi iz poreza na imovinu, ali rešenja za naplatu obveznicima dolaze tek u maju.

Na pitanje, da li se to može ubrzati i rešenja dostaviti u januaru, odgovorio je da je reč o proceduri koja je regulisana republičkim propisima i da pretpostavlja da Beograd teško može ići ispred republike.

- Rekli su mi da će do maja stići prijave za porez. A upravo zbog toga će biti problema sa likvidnošću, i zato je pitanje kako bi izgledao budžet kada bi se pravio parcijalno, samo za prvi a potom za drugi kvartal. U svakom slučaju, biće konzervativniji od ovogodišnjeg, koji je „omanuo“ za oko 15 odsto - rekao je.

Upitan o poslovanju PKB-a, Mali je rekao da se u proteklih deset dana dva puta sreo sa predstavnicima te firme i da je u njoj situacija izuzetno teška.

- Obaveze su preko 100 miliona evra i o tome niko nije govorio. Do sada se pričalo da je to profitabilna firma, a ispostavilo se da nije - izjavio je Mali.

Objasnio je da PKB ima sa likvidnošću, "krediti koje su uzeli dospevaju a nemaju odakle da vrate, imaju višak zaposlenih, odgovarajuće procedure upravljanja ne postoje"...

Na pitanje da li će deo kapitala iz Emirata biti usmeren tu, on je rekao:

- Arapi su zainteresovani da kupe deo, preduzeće „7. juli“. Ali, to se još nije realizovalo, a i ako se realizuje, govorimo o nekih 20 do 25 miliona evra koliko će oni da plate, a PKB je dužan 100. To je kap u moru, neka je i 30 odsto, ali ako nastave da prave gubitke, ponovo će za godinu dana imati 100 - rekao je Mali.

Upitan da li će grad zadržati Bus plus, Mali je rekao da se sastao sa predstavnicima Apeksa, da još nije imao vremena da dobije sve podatke, ali da ih očekuje sledeće sedmice.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da se razgovori sa javnim preduzećima vode kako bi se kriminalizovala prethodna vlast, predsednik Privremenog veća Beograda je rekao da to nije tačno.

- Kada je Privremeno veće došlo, ispostavilo se da su nam u tekućem budžetu potrebne još 7,3 milijarde dinara da bi grad funkcionisao do kraja godine. Od toga, nedostajući novac je oko pet milijardi, a ostalo, 2,1 milijarda bila su nova sredstva koja su komunalna preduzeća tražila da bi funkcionisala do kraja godine. Ponavljam, 2,1 milijarda. Kada vas neko dočeka sa takvim zahtevom, jedini zaključak je da su sa budžetom mnogo „promašili“ - izjavio je Mali.

On je objasnio da "sa druge strane, nemoguće je da baš u decembru mesecu, kada je najpotrebnije, komunalnim preduzećima nedostaju tolike pare".

- Ako ste iole odgovorni, logično je da uđete u poslovanje firme, da vidite šta to ne valja. Da li su više potrošili nego što su planirali, kako su potrošili, kako da to ispravimo, šta su prioriteti. To je bio jedini razlog, jer je pred nama bila izrada rebalansa budžeta - kaže on.

Opisujući razgovore sa predstavnicima komunalnih preduzeća Mali je rekao da je prvi razgovor vodio sa Goranom Aleksićem, direktorom "Beograd puta".

- Rekao je da imaju goriva za dva dana, da im fale rezervni delovi, da nema maziva, a da so tek treba da stigne od nedelje jer nisu na vreme platili. Logično je da pitate - dobro ljudi, šta se dešava?".

Mali je ocenio da je tu reč o zanemarenom poslovanju, a ne o opstrukciji.

- Problem je što se budžet grada pravio tako da pokriva devet meseci. Na primer, "Gradska čistoća" je imala ugovor do septembra, posle toga su radili džabe, nemamo pravni osnov da platimo. Sa tim smo se susreli i sve to morali smo da ispravimo kroz rebalans budžeta - rekao je.

Upitan da li će, kada se vrati na funkciju savetnika, nešto uraditi sa preduzećima koja su izuzeta iz plaćanja poreza, Mali je odgovorio:

"Radulovićev prioritet je da do 30. juna reši status preduzeća u restrukturiranju, ili da nađe kupca ili da odu u stečaj, ali u svakom slučaju, država više nema novca da ih finansira".

Upitan da li Radulović ima podršku u Vladi, odgovorio je pozitivno.

- Ja mislim da ima, do sada ste to čuli i videli - rekao je on.

On je između ostalog rekao i da će smanjenje nameta na rad sigurno biti realizovano, samo je pitanje kad - 2015, 2016...

Takođe, po njegovim rečima u socijalna davanja se neće dirati, ali ne zbog izbora.

- Moj lični stav je da treba zadržati to što Beograd pomaže najsiromašnijima i penzionerima. Ima mogućnosti za druge uštede a ne baš tu - izjavio je Siniša Mali.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali:Najsiromašniji će dobiti pomoć

Izvor: B92, 08.Dec.2013

Beograd -- Početkom sledeće nedelje predstavićemo gradski budžet za 2014, a pomoć najsiromašnijima neće biti uskraćena, kaže Siniša Mali...Predsednik Privremenog veća Beograda je, u intervjuu za list Danas, napomenuo da će naredne godine biti smanjeni i transferi lokalnim samoupravama iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.