Selaković: Vučić pogodio pravo u metu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Vučić pogodio pravo u metu

U rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema ni populizma ni politikanstva, a gorčina i nervoza kršitelja ljudskih prava u Crnoj Gori pokazuje da je Vučić pogodio pravo u metu, krajnje biranim rečima, na pristojan način ukazujući na mere koje Vlada Crne Gore preduzima protiv vekovne imovine srpske crkve u Crnoj Gori, poručio je večeras generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

"Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod. Njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konstitutivnost predstavlja istorijsku potvrđenu činjenicu, a jezikom brojki u sadašnjem vremenu ogleda se u tome da su Srbi, posle Crnogoraca, drugi po brojnosti narod u Crnoj Gori sa 28.73 odsto udela u njenoj ukupnoj populaciji", istakao je Selaković.

On je ukazao da uprkos tome, Srbi u Crnoj Gori nemaju prava ni kao nacionalna manjina i da su izloženi procesu brutalne asimilacije, pod izgovorom da žive u građanskoj državi „koja štiti i čuva politički, pravni i kulturni položaj svih naroda", osim srpskog.

"Svaki pokušaj Vlade Crne Gore da svojim saopštenjima ubedi javnost da ona dosledno štiti ravnopravnost, evropske vrednosti i demokratske principe, pada u vodu kada se suoči sa činjenicom da se srpski jezik sistematski progoni u Crnoj Gori od obrazovnog sistema u kome se srpskoj deci onemogućuje obrazovanje na jeziku kojim govore, u kome se iz nastave književnosti izbacuju srpski pisci, u kome srpska deca treba da uče da su Srbi i Srbija okupirali Crnu Goru, a da je u Jasenovcu ubijeno do 80.000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata", ističe Selaković.

On je upitao da li se ravnopravnost i kulturni položaj Srba štite tako što im se organizovano zabranjuje da koriste svoje nacionalne simbole, iako je svima drugima, osim njima, u Crnoj Gori dozvoljeno da upotrebljavaju i ističu svoje?

"Štiti li se kulturni položaj Srba kada država Crna Gora sa svim crkvama i verskim zajednicama zaključi temeljne ugovore, osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju donese zakon kojim joj ugrožava vekovni status, oduzima imovinu optužujući je da je „infrastruktura Velike Srbije", što ističe kao dežurni argument koji treba da pokrije svaki postupak prema Srbima", upitao je Selaković.

On ukazuje da u rečima predsednika Srbije nema ni populizma ni politikanstva, već poziva na primenu onoga što jesu demokratske i pravne tekovine kojima se suštinski štiti pravni, politički i kulturni položaj srpskog naroda.

"Na pitanje zašto Srbi sa svojih 28.73 odsto u Crnoj Gori nemaju prava koja u Republici Severnoj Makedoniji imaju Albanci sa svojih 25.17 odsto, niko nema razuman odgovor", konstatuje Selaković.

On poručuje da Srbi jedino traže da budu ravnopravni, ne na papiru već u realnom životu i svaki apel predsednika Srbije, čija je ustavna obaveza da brine o pravima i interesima pripadnika srpskog naroda, apel je kojim se za Srbe traži ništa više nego za svaki narod koji u Evropi ima faktički status kao i Srbi u Crnoj Gori.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore ranije danas optužilo je predsednika Srbije za populističko-politikantstvo, zbog zahteva da Srbi u Crnoj Gori imaju ista prava koja su zagarantovana svim građanima koji pripadaju nacionalnim manjinama.

U saopštenju koje je objavilo na svom sajtu ministarstvo navodi da je Crna Gora građanska, a ne nacionalna država, i srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac, a na zahtev predsednika Vučića da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, odgovara tvrdnjom da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.