Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica skupštine ipak posle Uskrsa

Beograd -- Iako je najavljivano, predsedavajuća Skupštine Srbije Borka Vučić nije zakazala nastavak konstitutivne sednice parlamenta.

Dok DSS optužuje DS da je njihov predlog za privremenu predsednicu parlamenta lakrdija, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je za B92 da će Borka Vučić tek posle uskršnjih praznika zakazati novi krug konsultacija šefova poslaničkih grupa, kako bi pokušali, još jednom, da se dogovore.

Radi se o nastavku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstitutivne sednice parlamenta, na kojoj jedna od najvažnijih tema treba da bude pitanje nezakonitog produženja privremenog finansiranja države.

DSS optužuje DS zbog Skupštine

DSS optužio DS da pokušava da na svoju ruku "progura" predsednika Skupštine, predlažući Milenu Milošević za to mesto.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić optužio je Demokratsku stranku da je pokušala da na "svoju ruku progura predsednika parlamenta". "Kako sada stoje stvari, nisam siguran da će DSS prisustvovati toj sednici", rekao je on, nazivajući sve to lakrdijom.

"Ne mogu da kažem šta će se sigurno desiti jer će o tome odlučivati stranački organi, ali kako sada stoje stvari, mislim da DSS nije raspoložen da učestvuje u nečemu što je, prema načinu kako je inicirano, ništa drugo do lakrdija", kaže on.

"Ako hoćemo da ozbiljno konstituišemo parlament i da to zaista profunkcioniše i da radi, tome treba da prethode ili ozbiljni dogovori onih koji treba da formiraju vladu, u sklopu sa svim ostalim neophodnim elementima tog dogovora, ili treba, ako ništa drugo, da se sve poslaničke grupe saglase oko nekog, takozvanog, privremenog rešenja", kaže Aligrudić.

Aligrudić kaže i da je problem u dosadašnjim razgovorima o privremenom rešenju za predsednika Skupštine pravila Demokratska stranka.

Predlog DS-a da privremena predsednica parlamenta bude poslanica DS-a Milena Milošević podržali su G17 plus, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Romska partija. Potpredsednik DS-a Dušan Petrović kaže da do sednice ima vremena da stranke razmisle da li Skupština dobija predsednika i očekuje da će mnoge do tada promeniti stav.

"Očekujem da prihvate da Skupština mora da ima predsednika i da ili podrže našeg kandidata ili da izađu sa svojim predlogom i onda u raspravi vidimo ko je najbolji za tu funkciju", kaže on.

Upravo ovo poslednje uradila je Srpska radikalna stranka, koja je danas zatražila da se što pre dovrši formiranje parlamenta, a zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izrazio je spremnost da kao predstavnik te partije bude privremen predsednik skupštine do formiranja skupštinske većine ili novih izbora.

Nikolić je rekao da parlament mora da bude formiran kako bi pregovarački tim podneo izveštaj sa pregovora u Beču ali i da bi premijer Vojislav Koštunica podneo izveštaj sa sednice SB UN.

Nikolić je kazao da SRS, kao najjača parlamentarna stranka, treba da predloži privremenog predsednika skupštine i rekao da je spreman da on preuzme tu funkciju na jednoj ili dve sednice.

G17 plus: Bolje izbori nego vlada s radikalima

G17 plus je ocenio da bi svaka vlada u kojoj bi učestovala Srpska radikalna stranka bila loša za građane i za Srbiju i da bi novi izbori bili bolje rešenje od takve vlade.

Povodom izjave Miloša Aligrudića štampanim medijima da on nikada ne bi isključio mogućnost saradnje DSS-a s radikalima, G17 navodi da od predsednika Srbije očekuje da mandat za sastavljanje vlade nikada ne ponudi onom ko ima nameru da u nju uključi radikale.

"Ako se tako nešto i desi, G17 plus će biti ljuta opozicija takvoj vladi", saopštava G17 plus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.