Izvor: B92, 25.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet NATO-a odobrio upotrebu rezerve vojnika KFOR-a

Savet NATO-a je u petak u Briselu saopstio da je "kriza u Kosovskoj Mitrovici resena" i da je vrhovnom zapovedniku NATO-a generalu Vesliju Klarku odobreno da, ako bude nuzno, upotrebi i cetiri bataljona "strategijske rezerve" Kfora od oko sedam hiljada vojnika, razmestenih u Makedoniji, Albaniji i delimicno u Grckoj, javlja Beta. Kako je novinarima rekao jedan zvanicnik u sedistu NATO-a u Briselu, "neki atlantski saveznici" su generalu Klarku ponudili tri bataljona sa ukupno dve hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika koji bi odmah mogli biti upuceni na Kosovo, cim to zatrazi vrhovni komandant NATO-a.

Funkcioner NATO-a je preneo i poruku zapovednika Kfora generala Klausa Rajnharta da ce podrucje Kosovske Mitrovice biti "strogo nadzirano, izolovano" i da se nece dozvoliti da u grad dolaze oni koji bi mogli izazivati nerede.

Napominjuci da je namera da se spreci "uplitanje vlasti iz Beograda", zvanicnik Atlantskog saveza je naznacio da to ne znaci da ce Srbima u Kosovskoj Mitrovici onemoguciti "normalne poslovne i druge veze sa ostalim delom SR Jugoslavije". "Savet NATO je uputio jasan politicki signal da ce se odrzati mir i da ce se spreciti destabilizacija Kosova iz ostatka bivse Jugoslavije, isto kao i da se region destabilizuje sa Kosova", dodao je predstavnik u Briselu. On je preneo i da ce biti podrzana nastojanja UNMIK-a da se oko hiljadu i po Albanaca vrate svojim domovima u severnom delu Mitrovice, na sta je, po njegovim recima, "pristao srpski prvak Oliver Ivanovic".

Zvanicnik je napomenuo da se tamo sad nalazi i sest hiljada Srba koji su izbegli iz drugih delova Kosova. "Srbi takodje treba da se vrate svojim domovima" i da "budu bezbedni ne samo u Kosovskoj Mitrovici" , podvukao je on. Iz objasnjenja koje je dao funkcioner NATO proizilazi da su pojacanja nuzna da bi se ubuduce imalo dovoljno snaga za resavanje zarista kakvo je "izbilo" u Kosovskoj Mitrovici zbog "delovanja izazivaca nereda na obe strane". Naznacio je da "NATO u Kosovskoj Mitrovici nije video probleme samo u Srbima, vec i na strani albanskih ekstremista". "Bilo je", po njegovim recima, "izazivaca nereda u demonstracijama koji su hteli da prodru u severni deo Kosovske Mitrovice". Zapovednik Kfora, general Klaus Rajnhart je obavestio Savet NATO da su na podrucju Kosovske Mitrovice pojacane zajednicke patrole Kfora i policije UNMIK, dok je "pojacana i obavestajna delatnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.