Izvor: S media, 23.Avg.2012, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćajne kazne: Ko nema – robija, ko ima – plaća

Prekršajno kažnjeni vozači u Srbiji se zbog krize sve više odlučuju da novčanu kaznu zamene „ležanjem” u zatvoru. Zatvorski dan iznosi 1.000 dinara, pa je računica jasna. Kaznu od 5.000 dinara za recimo nevezivanje pojasa, naglo menjanje pravca kretanja, neuključivanje migavca prilikom skretanja ili sporu vožnju, pod teretom nemaštine, vozači menjaju za pet dana zatvora.

Ipak, zvanična statistika koja bi potkrepila ovu tvrdnju ne postoji. Tačnije, ne postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << precizni podaci koliko vozača novčanu kaznu zameni zatvorom, niti koliko njih na kraju „plati” svoj prekršaj. Izvesno je da je od ukupnog broja prekršajno osuđenih zatvorenika koji su prošle godine otišli na izdržavanje kazne, nešto malo manje od trećine njih iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja. Prema izveštaju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, od 10.235 prekršajno osuđenih na zatvorsku kaznu, njih 3.240 je iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja.

Sudija Zoran Pašalić, vršilac funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda rekao je da ne postoji evidencija koliko se novčano kažnjenih vozača odluči da ode u zatvor. On je napomenuo da kada se to i desi, uglavnom je reč o onima koji u zakonskom roku od 15 dana ne uplate novac, pa je sud prinuđen da im novčanu kaznu preinači u zatvorsku. Ima i onih koji samostalno traže da to „završe” tamnovanjem.

Maksimalna kazna koja može da se „odleži” u zatvoru, podseća Pašalić, je 60.000 dinara, što bi bilo 60 dana zatvora. Ako dug prelazi taj broj, ostatak se naplaćuje prinudnom plenidbom.

"Mislim da je ljudima ipak draža sloboda i da će sve da učine da ne odu u zatvor. Sudije izlaze u susret građanima i omogućavaju im da visoke novčane kazne otplate na nekoliko rata", dodaje Pašalić.

(Politika)

FOTO: guliver/ thinstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.