Saniranje ekonomske krize prioritet G17

Izvor: RTS, 08.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saniranje ekonomske krize prioritet G17

Ublažavanje posledica svetske ekonomske krize, ubrzanje evropskih integracija, ravnomeravan regionalni razvoj, decentralizacija i modernizacija Srbije prioroteti G17 Plus, izjavio predsednik te stranke Mlađan Dinkić. Dileme oko Statuta Vojvodine razjasniti dijalogom.

Mlađan Dinkić je na sednici Glavnog odbora stranke G17, istakao da je za ublažavanje ekonomske krize, brže evropske integracije i regionalni razvoj najvažnija politička stabilnost.

Dinkić je apelovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se, umesto dizanjem tenzija, sporna pitanja i dileme vezane za Statut Vojvodine razjasne dijalogom predlagača i svih činilaca u društvu, uključujući Crkvu.

"Vidim tendenciju u javnosti da se oko tog pitanja podiže velika prašina, iako nema potrebe za tim. Za ovo pitanje potreban je dijalog, jer Vojvodina jeste istorijska autonomija", rekao je Dinkić na otvorenom delu sednice Glavnog odbora stranke.

Potpredsednik vlade apelovao je na predlagače Statuta, pokrajinsku skupštinu i vladu, da razgovorom otklone nerazumevanje oko tog teksta.

"Onima koji imaju dileme, treba mirno i staloženo objasniti o čemu se radi, a rešenje za ovaj problem je intenziviranje dijaloga i očekujem da će do toga doći i da će biti postignut konsenzus, jer se ovaj dokument ne može donositi na silu, " smatra Dinkić.

Najvažniji cilj stranke, ali i ostalih političkih činilaca, je saniranje posledica finansijske krize, rekao je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i podsetio da je već usvojen paket mera ukupne vrednosti dve milijarde evra koje podrazumeva kreditiranje privrede i ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu.

Kao efekte tog programa Dinkić očekuje održavanje zaposlenosti, postizanje privrednog rasta, stabilnost dinara i političku stabilnost.

Brže evropske integracije i konstruktivnija opozicija

Kada je u pitanju ubrzanje evropskih integracija, Dinkić je naveo da će Srbija ove godine podneti kandidaturu za članstvo u EU i da je neophodno ispuniti sve uslove kako bi se zemlja našla na beloj šengen listi.

"Potrebno je da se zakoni brže usvajaju, da Skupština bude efikasnija i zato smo predložili izmene Poslovnika", rekao je rekao je Dinkić i dodao da opozicija ima pravo da kritikuje ali da te kritike treba da budu konstruktivne kako bi Vlada mogla kasnije da razmotri i neke od njih prihvati.

Prema njegovim rečima, opozicija trenutno iznosi kritike na račun rada Vlade ali je sama bez ideja.

Dinkić je rekao i da se moraju usvojiti zakoni o regionalnom razvoju i vraćanju imovine lokalnim samoupravama do sredine godine kako bi se zakonski omogućilo finansiranje manje razvijenih regiona i sprečio odlazak stanovništva u velike gradove.

Strah od modernizacije

Kada je u pitanju modernizacija države, predsednik G 17 Plus je naveo da svi minsitri iz te stranke moraju da učine sve da se modernizuje stanje u njihovoj oblasti a da najviše očekuje od ministarke telekomunikacije i informatičko društvo Jasne Matić kada je u pitanju uvođenje elektronske uprave.

Dinkić je pozvao sve članove stranke da u svojim sredinama "slome otpor" tom procesu koji će, kako je ocenio, doprineti smanjenju korupcije i efikasnijem radu.

Modernizacija obrazovanja, između ostalog, podrazumeva uvođenje interneta u svaku školu, a u zdravstvu izgradnju savremenih Kliničkih centara, rekao je Dinkić ističući da se mora raditi i na podizanju ekološke svesti.

Na sednici Glavnog odbora G17 Plus izabrana su 34 člana Izvršnog odbora.

Pored predsednika i šest potpredsednika, Izvršni odbor činiće sedam članova iz Vojvodine, pet iz Beograda i 15 iz centralne Srbije sa Kosovom i Metohijom.

Dinkić je naglasio da je zadatak predsednika i članova Izvršnog odbora da stranku pripreme za sledeće izbore, koji će, kako je ocenio, biti održani u redovnom terminu 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić se razvodi od šuraka

Izvor: Kurir, 08.Feb.2009

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, predsednik G17 plus, odlučio je da smeni svog šuraka Tomislava Damnjanovića s mesta predsednika Izvršnog odbora stranke, a na njegovo mesto bi trebalo da dođe Milan Đokić, menadžer opštine Knjaževac. Brat Dinkićeve supruge, kako se čini, pao je u nemilost ministra...

Nastavak na Kurir...

Dulić-Marković: Statut ne predviđa secesiju Vojvodine

Izvor: Blic, 08.Feb.2009

Predsednica Pokrajinskog odbora G17 Plus Ivana Dulić Marković izjavila je u nedelju da Predlogom statuta Vojvodine nije predviđena secesija i osnivanje "države u državi" i da polemiku u javnosti zapravo vode oni koji su protiv evropskih integracija....."Svaki put kada krenemo ka Evropi napravi se...

Nastavak na Blic...

Dinkić protiv politizacije pitanja Statuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009

BEOGRAD - Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da ne treba „vršiti politizaciju oko Statuta Vojvodine" i pozvao sve političke aktere da se taj problem reši dijalogom..."Vidim tendenciju javnosti da se oko tog pitanja podiže velika prašina iako za tim nema potrebe. Apelujem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izbora će biti tek 2012.

Izvor: Blic, 09.Feb.2009, 06:37

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je juče da će prioriteti te stranke ove godine biti borba za ublažavanje negativnih posledica svetske ekonomske krize, ubrzanje evropskih integracija, ravnomeran regionalni razvoj, decentralizacija i modernizacija Srbije...Dinkić je naglasio da je zadatak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.