Dinkić protiv politizacije pitanja Statuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić protiv politizacije pitanja Statuta

BEOGRAD - Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da ne treba „vršiti politizaciju oko Statuta Vojvodine" i pozvao sve političke aktere da se taj problem reši dijalogom.

"Vidim tendenciju javnosti da se oko tog pitanja podiže velika prašina iako za tim nema potrebe. Apelujem na sve da se to pitanje razmatra kroz dijalog. Vojvodina jeste istorijska autonomija, a ukoliko postoji neko nerazumevanje oko samog teksta Statuta pozivam predlagače da to razjasne", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke.

Kako je naveo, takođe treba otvoriti javnu raspravu o zakonu o prenosu nadležnosti.

Istorijska autonomija

Dinkić je istakao da rešenje problema jeste u intenziviranju dijaloga i izrazio očekivanje da će do toga doći u narednom periodu.

"Oko ovoga ne treba vršiti politizaciju i ja čak u nekim izjavama opozicionih lidera ne vidim dobru nameru već samo želju da ispolitizuju taj slučaj iako za tim nema potrebe", istakao je on dodajući da je potpuno jasno da ako smo imali istorijski nasleđenu autonomiju Vojvodine ona mora ostati i na dalje.



Razgovarajmo sa svima

Predsednik G17 Plus je kazao i da ne treba dizati tenzije već u relaksiranoj i pozitivnoj atmosferi razjasniti sporna pitanja i podsetio da su Demokratska stranka i G17 Plus podržale donošenje Statuta u Skupštini Vojvodine.

"Treba da razgovaramo sa svima, uključujući i crkvu. Svi činioci u društvu treba da budu uključeni", istakao je Dinkić koji je i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je poslao pismo predsedniku i premijeru Srbije i predsednici Skupštine u kojem je pozvao poslanike da uskrate podršku predlogu Statuta Vojvodine.

Pored opozicionih stranaka protiv Statuta će glasati i Socijalističke partije Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.