Samit Rusija - EU

Izvor: RTS, 31.Maj.2010, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit Rusija - EU

Jedna od tema samita Rusije i EU, koji počinje u Rostovu, biće i situacija na Kosovu i Metohiji. Lideri Rusije i EU će razgovarati i o finansijskoj krizi, novoj strukturi evroatlantske bezbednosti i energetskim problemima.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali su se u Rostovu na Donu na neformalnoj večeri, na početku dvodnevnog samita Rusija-EU u ovom gradu na jugu Rusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Glavni događaji u okviru redovnog 25. polugodišnjeg samita Rusija-EU počeće sutra, kada lideri Rusije i EU otvaraju zvanične razgovore na visokom nivou, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Kako je ranije najavila pres služba Kremlja, tokom samita biće razmenjena mišljenja Brisela i Moskve o Kosovu i Metohiji i drugim konfliktima u Evropi, kao i o stanju u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Takođe je planirano potpisivanje dvostranog sporazuma o zaštiti tajnosti informacija.

Učesnici bi trebalo da razmotre i suprotstavljanje finansijsko-ekonomskoj krizi, a predviđeno je da se ozbiljna pažnja posveti i problematici globalne energetske bezbednosti, i proceni perspektive jačanja dijaloga Rusija-EU u okviru sprovođenja mehanizma Protokola iz Kjota.

Očekuje se da učesnici razmotre aktuelnu saradnju i sprovođenje pregovora o razradi novog temeljnog sporazuma koji treba da zameni Sporazum o partnerstvu i saradnji, koji je posle 10 godina istekao, ali je automatski produžen.

U cilju jačanja dijaloga Moskve i Brisela ističe se razmena mišljenja o inicijativi Partnerstvo za modernizaciju i nastavak dijaloga o perspektivama ukidanja viznih ograničenja, čije postojanje, prema mišljenju Moskve, destruktivno utiče na sve oblasti saradnje.

Polugodišnji samit prvi je od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Razgovori o novoj strukturi bezbednosti

Kremlj podseća da postoji uspešno praktično iskustvo saradnje Rusije i EU u oblasti rešavanja kriza, između ostalog, u borbi protiv gusarenja u Adenskom zalivu, kao i u operacijama EU u Čadu i Centralnoafričkoj Republici u kojima učestvuje ruska helikopterska jedinica.

Strane nameravaju da nastave dijalog o jačanju saradnje u toj oblasti, saopšteno je iz Kremlja uoči samita u Rostovu.

Posebno mesto u dnevnom redu, kako se ističe, imaće diskusija o formiranju nove strukture evroatlantske bezbednosti, uz uzimanje u obzir inicijative za zaključenje sporazuma o evropskoj bezbednosti koju je izneo ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Bez obzira na postojanje različitih, ponekad nepodudarnih gledišta o tom pitanju, uočava se povećana pažnja partnera o potrebi da se realno u praksi utvrdi "nedeljivost bezbednosti u zajedničkoj evropskoj kući sa ciljem osiguranja zajedničkog efikasnog reagovanja na globalne pretnje i izazove", ocenila je Moskva.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planira se da učesnici razmotre i suprotstavljanje finansijsko-ekonomskoj krizi i samit u Rostovu daće dodatnu mogućnost da se uporede pristupi u toj problematici uoči samita Grupe 20 u Torontu, 26. i 27. juna.

Predviđeno je da se ozbiljna pažnja posveti i problematici globalne energetske bezbednosti, kao i proceni perspektive jačanja dijaloga Rusija-EU u okviru sprovođenju u život mehanizama Protokola iz Kjota.

Moskva EU smatra prirodnim strateškim partnerom sa kojim je povezuje i ekonomska kompatibilnost i zajednički civilizacijski pristupi i vrednosti.

Očekuje se da učesnici razmotre aktuelnu saradnju, kao i sprovođenje pregovora o razradi novog temeljnog sporazuma koji treba da zameni Sporazum o partnerstvu i saradnji koji je, posle 10 godina, istekao, ali je automatski produžen.

Kao važan pravac jačanja dijaloga Moskve i Brisela ističe se razmena mišljenja o inicijativi Partnerstvo za modernizaciju, kao i nastavak dijaloga o perspektivama ukidanja viznih ograničenja, čije postojanje, prema mišljenju Moskve, destruktivno utiče na sve oblasti saradnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.