Izvor: Telegraf.rs, 28.Dec.2016, 17:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Salata sa ćufticama i ovčijim sirom
Sastojci:
- 5 komada crvenog paradajza
- 200 g ovčijeg sira
- 7-8 listova zelene salate
- 5 čenova belog luka
- 2 kriške hleba
- 2 kašike maslinovog ulja
- kiselo mleko
- 1 limun (sok)
- 1 kašičica ljute paprike (tucane)
- 1 kašika iseckanog peršuna
- so i biber
Za ćuftice:
- 300 g mlevenog mesa (goveđeg)
- 50 g oraha
- 1 kašika >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prezli
- 1 jaje
- kašika iseckanog peršuna
- 2 čena belog luka
- 1 kriška starog hleba
- malo soli i bibera
Priprema:
Staviti u vanglicu mleveno meso, sitno iseckane orahe i peršun, krišku hleba (predhodno potopljenu u vodi i isceđenu), umućeno jaje, ispresovan beli luk i prezle. Po želji posoliti i pobiberiti, masu dobro sjediniti i praviti male loptice - ćuftice. Na zagrejanom ulju pržiti ih sa svih strana oko 10 minuta. Kada su gotove izvaditi ih na kuhinjski papir da se ulje ocedi, a zatim ih premestiti u sud koji održava toplotu. Listove zelene salate oprati, kuhinjskom krpom prosušiti i prekriti činiju (poluduboka).
Po sredini naređati pripremljene ćuftice, preliti ih sosom od kiselog mleka pomešanog sa ispresovanim belim lukom, limunovim sokom, alevom paprikom i seckanim peršunom. Preko svake ćufte preliti po jednu kašiku sosa. Ostatak sosa staviti u sud za sos. Oko ćuftica naređati opran, obrisan i na kriške isečen paradajz, ovčiji sir i kockice hleba predhodno malo propržene na ulju. Preko parčića sira posuti malo aleve paprike, a preko listova salate malo rastvora maslinovog ulja pomešanog sa sirćetom i malo soli.
(Telegraf.rs)
Preukusna grčka musaka od goveđeg mesa
Izvor: Telegraf.rs, 29.Dec.2016, 13:38
Sastav:..- 2 glavice luka..- 2 čena belog luka..- ½ kg goveđeg mesa..- 850 ml paradajza..- 2 kašičice seckanog peršuna..- 1 kašika origana..- so i biber..- 800 g krompira..- 600 g plavog paradajza..- 200 g feta sira..- 40 g putera..- 40 g brašna..- ½ l mleka..Priprema:..Prodinstati 2 glavice...