SRBIJA I HRVATSKA POTPISALE UGOVOR O IZRUČENJU

Izvor: Kurir, 29.Jun.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA I HRVATSKA POTPISALE UGOVOR O IZRUČENJU

BEOGRAD - Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisali su u Beogradu Ugovor o međusobnom izručenju osoba koje su okrivljene i osuđene za organizovani kriminal i korupciju.

Malovićeva i Šimonović su na konferenciji za novinare rekli da je reč o istorijskom ugovoru za obe zemlje jer nije poznato ni u regionalnoj pravnoj praksi, ali ni u svetu da su dve države potpisale sličan ugovor.

"Ovim ugovorom ispunjavaju se dva cilja srpske politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a to su evropske integracije i intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", ocenila je Malovićeva.

Šimonović je dodao da je ovaj sporazum odraz "jasne i čvrste namere" da se Hrvatska i Srbija kroz saradnju suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji koja je s njim tesno povezana.

"Za obe zemlje najopasniji vid organizovanog kriminala je regionalni organizovani kriminal... i on može delovati po državu veoma destabilizujuće kao u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića", rekao je Šimonović.

Ministri Srbije i Hrvatske su izrazili očekivanje da će slični sporazumi biti potpisani sa drugim zemljama regiona ukoliko njihovi ustavi do dopuštaju. Sporazum se privremeno primenjuje od trenutka potpisivanja. Tim dokumentom će biti omogućeno Srbiji i Hrvatskoj izručenje svojih državljana ili osoba bez državljanstva sa prebivalištem u zamoljenoj državi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.