SINDIKALCI KNJAZ MILOŠA NE PRISTAJU NA OTKAZE

Izvor: Kurir, 26.Apr.2011, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINDIKALCI "KNJAZ MILOŠA" NE PRISTAJU NA OTKAZE

ARANĐELOVAC - Samostalni sindikat u kompaniji "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu neće dozvoliti otpuštanje 73 radnika, kako je najavio poslodavac, jer to nije u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji, koji su pre dve godine potpisale obe strane, izjavio je predsednik sindikata Živorad Kolarević.

On je istakao da rukovodstvo kompanije ne može jednostrano da odlučuje o sistematizaciji i tehnološkom višku.

- Poslodavac po Zakonu o radu ima pravo da proglasi tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << višak, ali pošto je tabelarni deo koji sadrži broj izvršilaca i koeficijente za radna mesta usvojen saglasnošću sindikata i poslodavca, onda se taj akt ne može menjati bez saglasnosti oba potpisnika - pojasnio je Kolarević.

On je zbog toga najavio "borbu" svim mogućim pravnim i ostalim zakonskim sredstvima, jer, kako je istakao, "nisu radnici krivi što ni posle odlaska 900 zaposlenih i racionalizacije u poslovanju, "Knjaz Miloš" posluje s gubitkom još od privatizacije 2005. godine".

I pre godinu dana, kada je najavljeno otpuštanje 106 radnika, zaposleni u "Knjazu" su stupili u generalni štrajk, koji je okončan posle nedelju dana obećanjem rukovodstva kompanije da neće biti otpuštanja, već da će biti organizovan program dobrovoljnog napuštanja firme, uz stimulativne otpremnine.

- Dobrovoljni program nije uspeo, jer se prijavilo samo 16 radnika, a ostali nisu bili zadovoljni otpremninom od 320 evra po godini staža - objasnio je Kolarević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.