SAD i Kuba obnovile diplomatske odnose

Izvor: Šumadija Press, 20.Jul.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Kuba obnovile diplomatske odnose

Prvi put od 1961. godine, kubanska zastava zaviorila se ispred ulaza u američki Stejt department, što predstavlja istorijski gest u okončanju višegodišnjeg neprijateljstva između Sjedinjenih Američkih Država i Kube, javio je AFP.

Kubanska zastava sa belim zvezdama u crvenom trouglu i plavim prugama zauzela je svoje mesto među drugim zastavama iz celog sveta ispred zgrade Stejt departmenta u američkoj prestonici Vašingtonu, izvestio je fotograf francuske novinske agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << />
Kubanska zastava zavijoriće se danas i ispred novosagrađene kubanske ambasadi u Vašingtonu, na korak od Bele kuće.

Kuba i SAD su zvanično obnovile diplomatske odnose posle više od pet decenija, kada je odmah nakon ponoći, između nedelje i ponedeljka, stupio na snagu sporazum kojom su diplomatske misije prerasle u potpune ambasade.

Diplomatske veze se uspostavljaju današnjim ponovnim otvaranjem ambasada u glavnim gradovima dve zemlje, što je značajan potez prema zakopavanju višedecenijskog neprijateljstva, prenose agencije.

U još jednom istorijskom gestu, državni sekretar SAD Džon Keri će zvanično primiti kubanskog kolegu Bruna Rodrigeza, pre održavanja zajedničke konferncije za novinare. Prethodno će Rodrigez presedavati ceremenoniji obeležavanja proširenja kubanske misije u punu ambasadu.

U spoljnoj politici američkog predsednika Baraka Obame, do istorijskog preokreta je došlo vratolomnom brzinom, samo nekoliko meseci pošto su se dve strane dogovorile da zakopaju ratnu sekiru i da zajednički ravnopravno funkcionišu.

Zbližavanje dve zemlje je počelo 17. decembra, kada su se Obama i Raul Kastro složili da krenu putem potpune normalizacije odnosa. Pomak je došao nakon što je Vašington priznao da njegova politika kojom pokušava da utiče na promene u komunističkoj Kubi, putem izolacije i trgovinskih ograničenja, nije uspela i da je direktna saradnja sa Havanom bolji način kretanja prema demokratiji i napretku.

Kada je Fidel Kastro sa svojim pobunjenicima preuzeo vlast 1959. godine, diktator Fuhensio Batista je pobegao sa Kube, a SAD su priznale novu vladu.

Odnosi su počeli da se kvare, pošto su Amerikanci kritikovali kratka suđenja i pogubljenja Batistinih pristalica.

Kuba je 1960. godine nacionalizovala rafineriju nafte u vlasništvu SAD, pošto je odbila da prerađuje sovjetsku naftu. Uskoro je izvršena eksproprijacija i svih drugih američkih firmi.

SAD su u oktobru 1960. godine proglasile embargo na najveći deo izvoza na Kubu, a prekidanje diplomatskih donosa počelo je u januaru 1961. godine. Tri meseca kasnije, Kastro je proglasio Kubu za socijalističku zemlju, samo dan pre nego što je izvršena invazija u Zaliv svinja, kojom su SAD pokušale da sruše Kastra.

U međuvremenu američki agenti su više puta pokušavali da ubiju kubanskog lidera.

Nastavak na Šumadija Press...






Povezane vesti

Posle više od 5 decenija kubanska zastava se viori u SAD

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2015

Prvi put od 1961. godine, kubanska zastava zaviorila se ispred ulaza u američki Stejt department, što predstavlja istorijski gest u okončanju višegodišnjeg neprijateljstva između Sjedinjenih Americkih Država i Kube, javio je AFP...Kako je izvestio fotograf francuske novinske agncije, kubanska...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.