SAD: S. Koreja radi na plutonijumu za oružje

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: S. Koreja radi na plutonijumu za oružje

Vašington -- Severna Koreja je ponovo aktivirala reaktor koji bi mogao da obezbedi plutonijum za nuklearno oružje, kaže šef američkih obaveštajnih agencija Džejms Klaper.

"Naša je procena da je Severna Koreja pustila reaktor da radi dovoljno dugo da može da počne da dobija plutonijum iz ugašenog goriva za nekoliko nedelja ili meseci", rekao je on.

Severna Koreja je zatvorila reaktor u Jongbjonu 2007. godine na osnovu sporazuma kojim je u zamenu za razoružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila pomoć, ali je počela da ga obnavlja posle treće nuklearne probe 2013. godine, prenosi AFP.

Kada radi punim kapacitetom rektor može da proizvede oko šest kila plutonijuma godišnje, dovoljno za jednu nuklearnu bombu, kažu eksperti.

Prošlog meseca vašingtonski Institut za nauku i međunarodnu bezbednost je objavio da satelitski snimci ukazuju da reaktor radi s prekidima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.