Klaper: S. Koreja pokrenula nuklearni reaktor

Izvor: VOA, 09.Feb.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaper: S. Koreja pokrenula nuklearni reaktor

Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da bi Severna Koreja, posle ponovnog pokretanja jednog od reaktora, uskoro mogla da ima dovoljno plutonijuma za nuklearno oružje

Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da je Severna Koreja ispunila ranije pretnjeda će proširiti objekat za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu kao i reaktor za proizvodnju plutonijuma.

"Procenjujemo da Severna Koreja operiše ovim reaktorom dovoljno dugo da bi mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << generiše plutonijum iz reaktora u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci," izjavio je Džejms Klaper tokom svedočenja u Kongresu.

Uprkos sumnji da je Severna Koreja bila u stanju da uspešno testira, kako je navedeno, minijaturnu hidrogensku bombu u januaru, Klaper je rekao članovima Senatskog odbora za oružane snage da su aktivnosti Pjongjanga i dalje zabrinjavajuće.

Predsednik Obama je sinoć tim povodom telefonom razgovarao sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje i dvoje lidera su se složili da "najnovije lansiranje rakete od strane Severne Koreje predstavlja još jedan destabilizujući faktor i provokativnu akciju" saopštila je Bela Kuća.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD: Severna Koreja ponovo aktivirala nuklearni reaktor

Izvor: Blic, 09.Feb.2016

Severna Koreja je ponovo aktivirala reaktor koji bi mogao da obezbedi plutonijum za nuklearno oružje, izjavio je šef američkih obaveštajnih agencija Džejms Klaper..."Naša je procena da je Severna Koreja pustila reaktor da radi dovoljno dugo da može da počne da dobija plutonijum iz ugašenog goriva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.