Ružić: Predškolsko obrazovanje važno za prava deteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2021, 17:00

Ružić: Predškolsko obrazovanje važno za prava deteta

Srbija prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja kao najbolji način za ostvarivanje prava svakog deteta, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na onlajn skupu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa šest lokalnih samouprava u projektu "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu".

Opštine koje su potpisale sporazum i koje su nosioci tog projekta su beogradska opština Palilula, grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, a ministar Ružić kazao je da i taj projekat ima za cilj da ojača mrežu integrisane podrške u oblasti razvoja dece na ranom uzrastu kroz unapređenje usluga deci, roditeljima i starateljima uspostavljanjem intersektorske saradnje na lokalnom nivou.

Kako je naveo, dugi niz godina delatnost predškolskih ustanova razvijana je kao multifunkcionalna, a integrisani sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja obezbedio je ostvarivanje različitih funkcija, podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, preventivnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, podršku razvijanja osnova ključnih obrazovnih kompetencija za celoživotno učenje, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije.

Prema njegovim rečima, u Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine, kao i u novoj Strategiji od 2020. do 2030. godine, podsticanje razvoja i učenja od najranijeg uzrasta, inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, postavljeni su kao prioriteti obrazovne politike.

"Prepoznato je da rano uključivanje dece u kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali i intersektorsko povezivanje, uvezana podrška različitih sistema sa ciljem jačanja podrške porodici, snažno doprinosi dobrobiti i kvalitetu života dece uopšte", kazao je Ružić.

Dodaje da podržava i napredovanje dece u razvoju i učenju što doprinosi kasnije prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti kroz ostvarivanje vaspitanja i obrazovanja.

"Težimo i razvijamo predškolsko obrazovanje i vaspitanje koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe dece i porodice, koje je otvoreno u građenju odnosa s porodicom i svim delovima obrazovanja", istakao je Ružić.

Kako je naveo, prepoznajući značaj vaspitanja i obrazovanja u ranom uzrastu, Ministarstvo radi na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u tom smislu sprovodi niz sinhronizovanih inicijativa i projekata koji doprinose, između ostalog, razvoju intersektorske saradnje i unapređenju integrisane društvene brige o deci na lokalu.

Kroz različite projekte upravo se ti ciljevi dostižu, kaže Ružić i dodaje da projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj, obuhvata 34 lokalne jedinice i unapređuje sistem sektorske saradnje i podržava razvoj roditeljskih kompetencija.

Takođe, kroz projekte podržano je kreiranje i ostvarivanje kraćih kvalitetnih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naveo je Ružić i kazao da je njima do sada obuhvaćeno 3.000 dece.

Šest opština u programu podrške roditeljstvu

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović ocenila je da potpisnici Sporazuma o saradnji sa šest lokalnih samouprava u projektu "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu" rade na unapređenju kapaciteta i znanja kako bi pružili roditeljima kvalitetnu i održivu podršku sistema, od zdravstva, obrazovanja, do socijalne zaštite.

Opštine koje su danas potpisale sporazum i koje su nosioci tog projekta su beogradska opština Palilula, grad Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, a Obradović je na onlajn skupu održanom povodom potpisivanja kazala da svi koji se bave decom, bilo da su lekari, predškolski radnici, učitelji, nastavnici ili roditelji, dobro znaju koliko je važan i odgovoran posao da "malo biće postane čovek".

"Posebno ste vi iz struke svesni značaja ranog razvoja za dalji rast i razvoj dece. Ne manje važna je i podrška roditeljima na tom putu, a naša Vlada visoko na svojoj listi prioriteta stavila je decu i njihovu budućnost", kazala je Obradović.

Projekat se, inače, realizuje kao deo programa podsticajnog roditeljstva kroz igru, poseban značaj dobija danas u vreme kada se borimo sa kovid 19 pandemijom i kada su nam stanovi i kuće postali i vrtić i škola za decu, a roditeljima radni prostor.

Ministarka je potpisnicima Sporazuma poručila da menjaju svoje propise i politike i da ih usklađuju sa propisima koje država već ima, kao i da prenesu svoja stečena znanja na druge lokalne samouprave u Srbiji.

Navodeći da podršku imaju u ministarstvima, u Stalnoj konferenciji gradova i opština koja je i organizovala današnji skup, državi, Obradović kaže da svi zajedno rade sa jednim ciljem.

"Taj cilj je da olakšamo život porodicama u Srbiji, da podstaknemo mlade da osnivaju porodice, da podstičemo žene na rađanje, da pružimo našoj deci bolju budućnost. Ovo je samo jedan korak na tom putu", kazala je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.