Ruska politička elita se raduje Trampu

Izvor: B92, 20.Jan.2017, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska politička elita se raduje Trampu

Moskva -- Ruski zvaničnici i poslanici raduju se današnjoj inauguraciji Donalda Trampa nadajući se da ona najavljuje period boljih odnosa sa SAD.

Trampova obećanja da će poboljšati odnose sa Rusijom ne samo da su obradovala političku elitu, već i obične građane, pa su se mnogi okupili u barovima i noćnim klubovima radi proslavljanja inauguracije.

U jednom moskovskom noćnom klubu nekoliko desetina ljudi nazdravljalo je Trampu, a AP piše da državni mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emituju laskave reportaže o Trampu.

Iako Tramp još nije formirao jasnu politiku ka Rusiji, očekivanje da će odnosi biti normalizovani podigle su i Trampove pohvale upućene predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Premijer Rusije Dmitri Medvedev, za pogoršanje odnosa optužio je Obaminu administaciju, i rekao je da se sada, uprkos "oštrim" izjavama nekih od članova Trampovog kabineta, "nada da će razum preovladati".

Direktor Moskovskog Karnegi centra Dmitri Trenin predvideo je da će Moskva u Trampu naći pragmatičnog ali veoma tvrdog partnera.

"Potencijal Rusije neuporediv je sa potencijalom SAD", rekao je Trenin i dodao da će Moskva morati da upotrebi puno veštine "kako bi ne bi izgubila igru koju počinje iz slabije pozicije".

Kao i jedan od naftnih tajkuna Andrej Kuzjajev i istraživač Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Aleksej Arbatov smatra da će Tramp biti usmeren više ka biznisu nego ka ideologiji.

"Putin i Obama govorili su različitim jezikom, nisu se razumeli. Nadamo se da će Tramp i Putin govoriti istim jezikom, iako mogu biti na različitim pozicijama", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.