Rusija odgovorila Nemačkoj  zabrana

Izvor: B92, 03.Feb.2022, 16:09

Rusija odgovorila Nemačkoj " zabrana

Ruska vlada zabranila je emitovanje programa Dojče velea, medijske kuće za inostranstvo SR Nemačke.

To je reakcija na zabranu emitovanja programa na nemačkom ruske državne medijske kuće RT DE.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, osim toga, naredilo i zatvaranje dopisništva DW u Moskvi i oduzelo akreditacije novinarima DW. Prema toj odluci, a kako je saopštilo Ministarstvo, zabranjeno je emitovanje programa DW na ruskom jeziku putem satelita i drugih načina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emitovanja. Osim toga, pokrenut je i postupak kako bi se Dojče vele proglasilo „stranim agentom“.

Kako je sopšteno, DW će uskoro biti informisan o daljim koracima.

Rusija je na taj način reagovala na zabranu emitovanja programa na nemačkom jeziku ruske državne televizije RT DE. Vlada u Moskvi tu zabranu je protumačila kao napad na slobodu medija i mišljenja, te zapretila posledicama.

„Situacija je potpuno jasna: ruska medijska kuća, moglo bi se čak reći i jedna međunarodna medijska kuća, dobila je zabranu emitovanja u Nemačkoj. To je ni više ni manje nego napad na slobodu mišljenja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela novinska agencija Interfaks.

U Nemačkoj su regulatori nadležne Komisije za dozvole i nadzor (ZAK) u sredu (2.2.) zabranili emitovanje televizijskog programa RT DE. Kao razlog je navedeno da on nema licencu za emitiranje.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je na sastanku sa svojim kolegom Sergejem Lavrovim u januaru u Moskvi jasno rekla da Nemačka ne dozvoljava državne radijske i televizijske stanice.

RT – nekadašnji Russia Today – u inostranstvu emituje program na šest jezika i tvrdi da program na nemačkom doprinosi slobodi mišljenja u Evropi. Kritičari smatraju da je RT širenjem dezinformacija i propagande glasilo Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija odgovorila Nemačkoj: Zabranjen rad Dojče velea

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2022

Rusija je danas saopštila da je zatvorila kancelarije nemačke medijske kuće "Dojče Vele", kao odgovor na zabranu Nemačke za rad ruskom mediju "Raša tudej DE"...Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zatvara kancelarija "Dojče velea", a novinari će izgubiti akreditacije i kanal...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.