Ristovski o prvoj epizodi Ravne gore: Zlonamerni će biti razočarani

Izvor: Blic, 10.Nov.2013, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristovski o prvoj epizodi "Ravne gore": Zlonamerni će biti razočarani

Večeras u 20 sati na prvom programu RTS počinje serija “Ravna gora” Radoša Bajića. U prvoj epizodi “Napad” videćemo šta se dešavalo 5. aprila uveče i 6. aprila ujutru 1941. godine uoči bombardovanja Beograda; o čemu se raspravljalo u Generalštabu, šta se dešavalo na Dvoru, u Skadarliji i fabrici u Rakovici, ali i u selu Planinica na obroncima Ravne gore gde živi porodica Taralić, kroz čiju ćemo sudbinu sagledati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strašni bratoubilački rat... Ekipa serije

Jedan od onih koga ćemo gledati već u prvoj epizodi je Lazar Ristovski koji igra generala Boru Mirkovića, kraljevog oficira, organizatora 27-martovskog puča.

- Volim da igram oficire. Što veći čin to bolje. Uniforma mi dobro stoji - kroz smeh priča Ristovski, a onda nastavlja ozbiljnim glasom i s poštovanjem prema važnoj istorijskoj ličnosti koju tumači:

Biković igra poručnika Zarića

- On je patriota koji na početku rata biva slomljen, kao i celokupni srpski narod, i njegova fizička putanja dobija nepredvidiv tok... Serija je rađena uz veliki trud da bude objektivna i pametna i da nikome ne drži stranu. Produkcijski je odlično urađena, uprkos malim sredstvima kojima raspolažemo.

- Bora Mirković je bio opsesivan lik i moralno čist kao suza. On je organizator 27. marta 1941. Nažalost, ovakve ljude uvek prati tragična sudbina. Završio je kao invalid sa polomljene obe noge, a Englezi su ga čuvali u Egiptu za vreme rata.

Ristovski naglašava da je Radoš Bajić izvrsni scenarista i reditelj koji “čvrsto stoji i istinom i moralnošću brani događaje, vreme i likove koji se pojavljuju u seriji”. A lepeza je velika, od Draže do Tita.

- Kada odgledaju seriju, zlonamerni će biti razočarani! - smatra Lazar Ristovski.

Na čelu tog naroda bio je general Draža Mihailović. On se pojavljuje u četvrtoj epizodi, a igra ga Nebojša Glogovac.

- Josipa Broza smo dobro upoznali kroz milione slika, video-snimaka, podataka..., samo još ne znamo ko je on, da li je on taj iz Kumrovca; dok o Draži tačno znamo i ko je i odakle je, ali ne znamo gde je sahranjen - objašnjava Glogovac.

„Ravna gora” ukratko

Početak emitovanja - nedelja 10. novembar

Mesto - Prvi program RTS

Vreme - 20 sati

Repriza - nedeljom u 16 časova

Broj epizoda - 10

Trajanje - 60 minuta

Seriju će preko satelita i kablovskog sistema moći da prate milioni gledalaca širom sveta

Dragan Bjelogrlić koji u “Ravnoj gori” igra Josipa Broza takođe smatra da je Titova biografija prilično misteriozna.

- Dominantne su mi dve njegove kontroverzne osobine. Prvo ta toplina koju je širio, a drugo, to što je bio izuzetno hladan i surov u svojim odlukama - kaže Bjelogrlić.

Daleko od centara odlučivanja, u selu Planinica na Ravnoj gori živi Stanoje Taralić sa svojom porodicom.

- Ta ljudska priča pokazuje koliko je užas rata uticao na jednog malog čoveka i raspad njegove porodice. Stanoje gubi decu, jedan sin odlazi u četnike, drugi u partizane, a ćerku, devojčicu od 16 godina mu odvodi nekakav učitelj, skojevac. Ali to je tragedija našeg naroda, a Stanoje je metafora za ono što se zove mali čovek ili antiheroj u ratnim vremenima - zaključuje Milenković.

Radoš Bajić: lspravljam nepravde

Reditelj Radoš Bajić veruje da će serija “Ravna Gora” učiniti da srpski narod “bolje razume svoju prošlost, zarad sadašnjosti i budućnosti”.

- Serija istorijski verodostojno govori o oslobodilačkim pokretima: komunističkom i ravnogorskom, demistifikuje ideološke zablude i ispravlja tragične istorijske nepravde prema onim patriotskim delu našeg naroda koji je decenijama neosnovano idelološki žigosan i omalovažavan - kaže Bajić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prvi utisci o seriji Ravna gora

Izvor: Politika, 10.Nov.2013

„Krenućemo ponovo u osnovnu školu” kaže Dušan Kovačević, Branka Prpa ne gleda „političke petparačke priče”, po Matiji Bećkoviću nema razloga da serija podeli gledalište..Dugonajavljivana serija Radoša Bajića „Ravna gora” (naziv cele trilogije je „1941-1945”), počela je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.