Raste izvoz, manji deficit

Izvor: RTS, 31.Mar.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste izvoz, manji deficit

Spoljnotrgovinski deficit u prva dva meseca ove godine smanjen gotovo za četvrtinu. Industrijska proizvodnja u istom periodu porasla, dok je promet u maloprodaji opao. Prema prvoj zvaničnoj proceni statističara, bruto domaći proizvod u 2013. porastao je 2,5 odsto.

Statistika pokazuje da izvoz raste, pa je pokrivenost uvoza izvozom dostigla 73 odsto. Ukupan promet robe preko granice dostigao je 3,8 milijardi evra.

Iz Srbije je izvezeno u vrednosti 1,6 milijardi evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je povećanje od 15,7 odsto, dok uvoz od 2,2 milijarde evra beleži blagi rast.

Najveću spoljnotrgovinsku razmenu u oba pravca imamo sa Nemačkom i Italijom. I uvoznici i izvoznici najviše trguju sirovinama, poluproizvodima, i robom široke potrošnje.

Prednost uvoza nad izvozom u januaru i februaru smanjena je 24 odsto i iznosi 595 miliona evra.

U prva dva meseca ove godine industrijska proizvodnja porasla je 1,2 odsto. Rast je najveći u proizvodnji motornih vozila, električne opreme i energije. Te oblasti najviše su doprinele i kretanju bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini.

Statistika saopštava da je BDP u 2013. porastao 2,5 odsto. U poslednjem kvartalu tome su najviše doprineli proizvodnja struje i gasa, oblasti komunikacija, saobraćaja i rudarstva, a odmoglo građevinarstvo koje beleži pad veći od 17 procenata.

Statističari su izračunali i da je prosečno domaćinstvo u Srbiji prošle godine, mesečno raspolagalo sa 56 hiljada dinara.

Najviše se troši, čak 41 odsto, na hranu, 16 odsto na stanovanje i energente. Uz troškove za prevoz, odeću, obuću... 4,5 odsto ostaje za rekreaciju i kulturu, ali isto toliko se nađe i za alkohol i duvan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.