Izvor: RTS, 31.Avg.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljavanje naselja ispod Gazele

Posle više pokušaja, romske porodice iz nehigijenskog naselja ispod beogradskog mosta Gazela, raseljene su danas. Novi domovi Roma, sada su stambeni kontejneri koje mogu da koriste pet godina.

Najveće nehigijensko naselje ispod mosta "Gazela" u Novom Beogradu, posle više odlaganja, raseljeno je danas bez incidenata.

Raseljavanje na nove lokacije u 13 beogradskih opština, dobili su samo Romi koji imaju prijavu prebivališta u Beogradu. Svi oni koji to nemaju, autobusima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su vraćeni u opštine odakle su došli. Novi domovi Roma, sada su stambeni kontejneri koje mogu da koriste pet godina.

U projektu aktivno učestvuje većina beogradskih opština, uključujući i opštinu Surčin i naselje Boljevac.

"Ideja da se ovaj projekat završi do kraja meseca povezan je sa početkom školske godine, jer želimo da upišemo romsku decu u škole i obezbedimo im besplatne udžbenike i opremu", rekao je zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić.

Kontejneri površine 16 kvadratnih metara ispunjavaju sve standarde, a dvojni kontejneri su predviđeni za porodice koje imaju više od šet članova.

Na svakih 10 kontejnera predviđen je jedan sanitarni sa dva mokra čvora i dve tuš kabine, a kontejneri će imati priključke za vodu, struju i kanalizaciju.

U svakoj skupini od 10 kontejnera izgrađen je po jedan hidrant sa dovoljno dugačkim crevom za sprečavanje požara.

"Nameštaj je dovoljno dobar, kontejneri su opremljeni termo-izolacionim slojem, dovoljno da zimi ne bude prehladno ili leti prevruće, a u svaki kontejner ćemo staviti i grejno telo", rekao je Krkobabić.

"Gradsko zelenilo će urediti igralište, posadiće travu, drveće, stavićemo ljuljaške, klackalice i sve što je nepohodno da bi ti ljudi normalno funkcionisali", rekao je Krkobabić i dodao da će na taj način biti obezbeđeni svi neophodni uslovi za normalan život.

Prema njegovim rečima, ukupan projekat vredi oko 80 miliona dinara, dok je vrednost jedne mobilne stambene jedinice sa nameštajem i planiranom opremom oko pet do šest hiljada evra.

Krkobabić je upozorio da ubuduće svi moraju biti svesni da "ne treba da kreću put Beograda" ukoliko nemaju obezbeđen stan ili posao, istakavši da "gradska vlast i građani Beograda ne mogu da snose troškove njihovih odluka", već da egzistencijalne probleme treba da rešavaju u svojoj lokalnoj sredini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.