Romi raseljeni ispod Gazele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2009, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi raseljeni ispod Gazele

BEOGRAD - Više od hiljadu stanovnika nehigijenskog naselja ispod beogradskog mosta Gazela danas je raseljeno u šest gradskih opština, a deo je vraćen u mesta u kojima imaju prebivalište.

Akcija raseljavanja, u kojoj su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasne službe, vodovoda i kanalizacije, gradskog zelenila, Beograd puta i drugih gradskih službi počela je danas u 7 časova, a gotovo svi stanovnici nehigijenskog naselja raseljeni su do 14 časova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vraća se 10 romskih porodica

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić izjavio je danas da će se na teritoriju ovog grada vratiti deset romskih porodica sa četrdeset i sedam članova koje su iseljene iz nehigijenskog romskog naselja ispod beogradske Gazele.

On je naveo da je među njima najviše žitelja sela Turekovca, gde se vraća sedam porodica.

"Grad je za zbrinjavanje ovih porodica dobio sredstva od Ministarstva za rad i socijalnu politiku Srbije", rekao je Kocić i dodao da će Leskovac učiniti sve da pomogne prestonici, ali da, takođe, očekuje da država u narednom periodu malo više pomogne Leskovcu".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prilikom obilaska terena koji je posle raseljavanja sređivan čestitao je svojim saradnicima na uspešnom okončanju akcije i naveo da su gradske vlasti, uprkos sumnjama, u predviđenom roku okončale ovu akciju uz pomoć MUP-a i gradskih službi. "Raseljene porodice su razmeštene na teritoriji opština Surčin, Čukarica, Rakovica, Mladenovac, Barajevo i Lazarevac, dok su porodice koje su stanovale u blizini sportskog centra 'Milan Gale Muškatirović' (25. maj) još ranije preseljene na teritoriju opštine Palilula". kazao je Đilas.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, čije ministarstvo je nadležno za 53 porodice koje nisu imale prebivalište u Beogradu, rekao je da su raseljene u osam opština, uglavnom na jugu Srbije.

"Najveći deo, preko 80 odsto porodica su iz opština Bojnik, Brestovac i Vranje. Deo raseljenih ima rešeno stambeno pitanje, dok će svima koji nemaju gde da se vrate biti plaćen zakup stanova i kuća do Nove godine ili će im biti obezbeđeni slični kontejneri kao porodicama u Beogradu", istakao je Ljajić.

On je naveo da je Vlada izdvojila 27 miliona dinara za rešavanje problema tih 53 porodica, a prva sredstva su već prebačena jedinicama lokalnih samouprava, a ministarstvo će nastaviti sa aktivnostima na integraciji tih porodica, pre svega dece.

"Neke od ovih porodica ovde žive već više od osam godina, i potreban je period njihove reintegracije i socijalizacije u opštinama iz kojih su ovde i došli", podsetio je Ljajić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić naveo je da je preseljenje hiljadu ljudi za sedam sati "impresivan poduhvat".

"Pored onih žitelja nehigijenskog naselja koji imaju prebivalište na području Beograda, rešili smo problem i više od 53 porodica koje su pristiglih iz unutrašnje Srbije", rekao je Krkobabić.

On je najavio da će sve gradske opštine u narednom periodu prihvatiti stanovnike iz nehigijenskog naselja.

"Princip negrupisanja siromaštva i činjenica da će sve gradske opštine prihvatiti stanovnike iz nehigijenskog naselja govori u prilog tome da gradske vlasti ni u kom slučaju ne žele stvaranje getoa", istakao je Krkobabić.

Završetak kompletnog raseljenja teritorije nehigijenskog stanovništva biće završen narednih dana, čime će biti ispunjeni svi uslovi za početak rekonstrukcije mosta Gazela.

Đilas je rekao da će insistirati na tačnom proračunu dinamike radova na rekonstrukciji Gazele kako bi građani Beograda mogli da se prilagode takvim okolnostima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.