RS traži odgovornost za talačku krizu

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS traži odgovornost za "talačku" krizu

Na sastanku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama sa rukovodstvom RS zatraženo hitno utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca bezbednosnih struktura za prošlonedeljnu "talačku" situaciju u Sarajevu. Zatraženo je da i se u roku od šest meseci usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH ocenili su na sastanku da su prošlonedeljne demonstracije i blokada institucija u Sarajevu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politički sinhronizovale bošnjačke političke partije, uz koordinaciju međunarodne zajednice i podršku javnog servisa i federalnih medija.

Ta situacija dodatno je usložnila političku i bezbednosnu situaciju za predstavnike RS u zajedničkim institucijama, rečeno je, i zatraženo hitno utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca bezbednosnih struktura za prošlonedeljnu "talačku" situaciju u Sarajevu.

Kako je Dodik rekao posle sastanka, srpski predstavnici traže da se u roku od šest meseci usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, a na osnovu odluke Saveta ministara BiH o tri registraciona područja.

Prema njegovim rečima, RS neće prihvatiti nikakvu nametnutu odluku visokog predstavnika, bez obzira u kom je obliku i doneće akt o njenom nesprovođenju na svojoj teritoriji.

"RS neće više nikada prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika niti će ih primenjivati i objavljivati u Službenom glasniku", kazao je Dodik.

On je preneo i da su poslanici iz RS na sastanku izjavili da se ne osećaju sigurno u Sarajevu i da će tražiti sastanak Saveta ministara BiH na nekom bezbednijem mestu.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i predsednica Vlade Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i poslanici oba doma parlamenta BiH i Saveta ministara, prenose banjalučki mediji.

Nekoliko stotina demonstranata je u Sarajevu, zahtevajući donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, u četvrtak, 6. juna, držalo pod blokadom zgradu instutucija BiH, u kojoj se nalazilo oko 1.500 ljudi, među kojima je bilo i 350 stranih državljana, a evakuacija je izvršena u ranim jutarnjim časovima.

U Sarajevu su i danas održane demonstracije sa istim zahtevom, a Parlamentu je dat rok da do 30. juna usvoji ovaj zakon.

Poslanici iz RS zalažu se za očuvanje registracionih entitetskih područja, dok bošnjačke stranke traže da se pri izdavanju matičnih brojeva brišu entitetske granice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RS traži odgovornost bezbednosnih agencija za "talačku krizu"

Izvor: Blic, 12.Jun.2013, 00:44

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine zatražili su danas utvrđivanje odgovornosti bezbednosnih agencija u BiH za dešavanja u Sarajevu 6. juna, kada je zgrada državnog parlamenta bila pod blokadom oko 15 sati. Milorad Dodik: Proteste...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.