Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Pritisak na Pjongjang ne vodi nikud

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog situacije na Korejskom poluostrvu, upozorivši da se ona pogoršala i balansira na ivici velikog sukoba, ali je poručio da probleme tog regiona ne treba rješavati pritiskom na Pjongjang već - dijalogom bez preduslova.

"Ne mogu da ignorišem situaciju na Korejskom poluostrvu koja se u posljednje vrijeme zaoštrila i balansira na ivici velikog sukoba. Rusija smatra da je mišljenje da je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zaustaviti sjevernokorejski raketni i nuklearni program isključivo pritiskom na Pjongjang pogrešno i beznadežno", napisao je Putin u svom članku objavljenom u vodećim medijima zemalja BRIKS-a uoči samita koji će se održati u Kini.

Uz to, Putin je naglasio da problem treba rješavati dijalogom i bez provokacija i pritiska, prenosi Sputnjik.

"Neophodno je probleme regiona rješavati putem direktnog dijaloga svih zainteresovanih strana bez uvođenja preduslova. Provokacije, pritisci, vojna i uvrjedljiva retorika su put koji ne vodi nikuda", istakao je Putin.

U tekstu uoči učešća na samitu BRIKS-a, Putin je takođe naglasio da su, zahvaljujući akcijama Rusije i drugih zainteresovanih zemalja, u posljednje vrijeme stvoreni preduslovi za poboljšanje situacije u Siriji.

On je naglasio da je "očigledno da samo udruživanjem napora svih zemalja možemo da osiguramo stabilnost na planeti i nađemo načine za rješavanje oštrih sukoba, uključujući i na Bliskom istoku".

Rusija poziva da se nastavi formiranje širokog protivterorističkog fronta na opšteprihvaćenoj međunarodno-pravnoj osnovi sa centralnom ulogom UN, i da se nastavi borba protiv terorista u Siriji i drugim zemljama, dodao je predsjednik Putin.

Ruski lider takođe je visoko ocijenio rad Kine kao predsjedavajuće države BRIKS-a ove godine, što je, prema Putinovim rječima, omogućilo da se postigne ozbiljan napredak u svim ključnim oblastima partnerstva - političkom, ekonomskom i humanitarnom.

"Dodaću i da je ’petorka‘ prilično učvrstila svoju poziciju u svijetu“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik se, u tekstu pod naslovom „BRIKS - prema novim horizontima strateškog partnerstva", osvrnuo i na temu informacione bezbijednosti, predloživši da zemlje BRIKS-a razviju univerzalna pravila u oblasti međunarodne informacione bezbijednosti i zaključe odgovarajući međuvladin sporazum.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Putin zabrinut: Ne provocirajte Kima!

Izvor: Mondo, 01.Sep.2017

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog situacije na Korejskom poluostrvu, upozorivši da se ona pogoršala i balansira na ivici velikog sukoba...Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP..  Putin je poručio da probleme tog regiona ne treba rešavati pritiskom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.