Pupovac osudio skidanje ćiriličnih ploča u Udbini!

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac osudio skidanje ćiriličnih ploča u Udbini!

Pupovac je, nakon što su tokom prošle noći uništene tri ćirilične ploče u Udbini, a jedna ukradena, rekao da ti politički centri zapravo žele da upropaste ono što je stvarano godinama.
Istakao je da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija.
"Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u saradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile da vrate Hrvatsku unazad i upropaste ono što je stvarano godinama", kazao je Pupovac agenciji Hina.
To su, kako je rekao, snage koje samo dva ili tri meseca nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju žele da ponište dostignuto.
"Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina", izjavio je Pupovac koji smatra da se upravo zbog takvih čekalo u čekaonici Evrope 12 godina.
Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je odgovorio da su to "pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, pa su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija".
Uništavanje ćiriličnih ploča u Udbini osudio je načelnik te opštine Ivan Pešut (HDZ). On je u saopštenju istakao da veruje da će institucije obaviti svoj posao i pronaći počinioce.
"Mi smo kao institucija poštivali zakonske odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odluku Opštinskog veća i bez obzira na ovaj događaj i dalje ćemo raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa, na primeni evropskih standarda i razvoju opštine za dobrobit svih građana", navodi se u Pešutovom saopštenju.
Na zgradi opštine u Udbini prošle noći su razbijene tri ploče pisane na latinici i ćirilici, a sa zgrade Kulturno-informativnog centra je skinuta i ukradena dvojezična tabla.
Policija, kako je saopšteno, sprovodi kriminalističku istragu radi pronalaska počinitelja.
Ploče s dvojezičnim natpisima postavljene su u martu ove godine jednoglasnom odlukom opštinskog veća. Za tu su odluku, rečeno je u opštinskoj vlasti, svoj glas dali većnici SDS S-a, HDZ-a, SDP-a i HS S-a.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.