Protesti u Srbiji za usvajanje Aleksinog zakona

Izvor: B92, 20.Mar.2016, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Srbiji za usvajanje Aleksinog zakona

Niš -- U Nišu i još devet gradova u Srbiji održani su protesti za usvajanje Aleksinog zakona, jer je postojeći sistem borbe protiv vršnjačkog nasilja neefikasan.

14-godišnji Aleksa Janković pre skoro pet godina izvršio je samoubistvo nakon višemesečnog vršnjačkog nasilja.

Na dan njegovog rođenja u Nišu simbolična tišina sa gromoglasnom porukom – da ovakvih tragedija više ne bude.

“Želimo bezbednu budućnost naše dece, da škole budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbedne, da škole nisu ringovi sa nasilnom komunikacijom, da vratimo školama ono što je bilo pre 20 godina , da su mesta drugarstva i normalne komunikacije“, rekla je Dragana Janković, Aleksina majka.

“Aleksin slučaj definicija opšteg haosa i ludila u školama, kad gurate pod tepih godinam to naraste i eksplodira, smatram da smo kao Aleksini roditelji imali obavezu da reagujemo i da podignemo svest o tom problemu“, naveo je Bojan Janković, Aleksin otac.

Tišina protiv vršnjačkog nasilja u još devet gradova u Srbiji. Građanska inicijativa Podrška za Aleksin zakon je, kažu organizatori , davno prevazišla okvire zakona.

“Aleksa je danas simbol otpora, šaljemo poruku institucijama da na vreme reaguju i stanu na put nasilju, al zakon je nada da se ovo ne ponovi“, naveo je Dragan Kocić, organiator skupa.

Aleksin zakon ušao je u skupštinsku proceduru 11. februara. Nacrt zakona predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana, uz stručna pomoć, kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.