Pristojna otpremnina za prekobrojne činovnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristojna otpremnina za prekobrojne činovnike

BEOGRAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će 9. aprila početi potpisivanje ugovora sa opštinama u Srbiji o programu racionalizacije, po kojem će zaposlenima u upravi biti ponuđena otpremnina od 550.000 dinara, koje daje država i 15.000 po godini staža, koje daje opština.

Rebalans budžeta neće ugroziti program racionalizacije broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i sredstva za tu namenu od 1,1 milijarde dinara neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umanjena, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković.

Racionalizacija ostaje prioritet ove Vlade koja želi da pomogne oko 2.000 ljudi koji se odluče da dobrovoljno napuste posao u lokalnim samoupravama, kazao je ministar na sednici Stalne konferencije gradova i opština.

Marković je ponovio da će svako ko se odluči na taj korak iz republičkog budžeta moći da računa na 550.000 dinara, kao i na 15.000 dinara po godini staža iz budžeta lokalne samouprave.

Prvo potpisivanje ugovora o programu racionalizacije biće 8. aprila u Vladi Srbije, najavio je ministar.

Marković je rekao da pravo na ovaj vid pomoći imaju zaposleni sa između pet i 30 godina staža i objasnio da se na taj način želi dati šansa onima koji mogu da ostvare neki oblik samozapošljavanja.

Svako oslobođeno mesto predstavlja olakšanje za lokalne budžete i sredstva koja su do sada usmeravana na isplate zarada biće oslobođena za druge projekte u interesu građana, jer opština i treba da bude servis građana, a ne mesto za podelu plata, istakao je ministar.

Rebalansom budžeta biće značajno smanjen ukupan transfer sredstava iz republičkog u lokalne budžete, upozorio je ministar i rekao da će opštine ukoliko ne uđu u program racionalizacije imati problem da isplate plate krajem godine.

Ministar je kazao da će program racionalizacije biti praćen preko Nacionalne službe za zapošljavanje, i objasnio da oni koji na taj način napuste posao neće moći sledećih pet godina da budu direktni ili indirektni korisnici budžeta, kao i da u tom slučaju opština može da traži povraćaj sredstava.

U slučaju da opština zloupotrebi sredstva namenjena racionalizaciji biće prekinut celokupan transfer sredstava za sve u programu, upozorio je ministar.

Na predsednicima opština je da zaposlenima objasne prednosti programa, da ne dozvole da na taj način izgube ceo kadar na kome počiva lokalna administracija, jer je cilj da se opštine učine efikasnijim, istakao je on.

Ministar je rekao da će za dva dana biti raspisan i konkurs za dodelu sredstava od igara na sreću, čiji ukupni fond iznosi oko 200 miliona dinara, kao i da će prednost na konkursu imati one opštine koje se prijave za racionalizaciju broja zaposlenih.

Marković nije želeo da komentariše ideju da se smanji broj ministarstava, a ranije je objasnio da je za program racionalizacije broja zaposlenih u državnoj upravi neophodan preduslov analiza efikasnosti rada ministarstava koja zahteva značajna sredstva i bar dve godine aktivnog rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.