Otpremnina za višak opštinara do 10.000 evra

Izvor: Politika, Fonet, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremnina za višak opštinara do 10.000 evra

Ministar Milan Marković kritikovao opštine koje su odmah posle izbora zapošljavale veliki broj radnika dajući posao „tetkama i prijateljicama”

U okviru programa racionalizacije broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, iz budžeta Republike biće izdvojeno po 550.000 dinara za 2.000 radnika sa pet do 30 punih godina staža koji se odluče da uzmu dobrovoljne otpremnine. Svakom od njih pripašće i po 15.000 dinara za svaku godinu provedenu u radnom odnosu, obznanio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovo praktično znači da će zaposleni u opštinama i gradskim upravama koji se odluče da sa vladom potpišu ugovor o sporazumnom prestanku radnog odnosa primiti najmanje po 6.500 evra, bar sudeći po jučerašnjem srednjem kursu Narodne banke. Srbija bi mogla dobiti i nove milionere, budući da radnici sa najviše staža mogu ostvariti i do milion dinara, odnosno 10.500 evra. A ako se ove mere sprovedu na pravi način, u narednih pet godina lokalne samouprave inkasiraće oko 120 miliona evra, ocenio je ministar. Predsednici opština zadržaće pravo da izuzetno stručan kadar koji je neophodan za nesmetano funkcionisanje samouprava „ne puste da ode”.

– Obaveza opština i Republičkog zavoda za zapošljavanje biće da prate bivše radnike, koji narednih pet godina neće smeti direktno ili indirektno da koriste budžetska sredstva, tj. da budu na državnim „jaslama”. Nakon racionalizacije, opštinama neće biti dozvoljeno da povećavaju broj zaposlenih bez saglasnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ukoliko se o to ogluše, moraće da vrate sva dobijena sredstva – kazao je ministar.

On je naglasio da jako zamera opštinama koje su zapošljavale veliki broj novih radnika, i to samo u periodu od tri meseca nakon izbora, time ispunjavajući predizborna obećanja ili su zadovoljavale lične i partijske interese dajući posao „tetkama i prijateljicama”.

– Opštine ne smeju da dođu u situaciju da imaju za plate, a nemaju za bolnice, škole, puteve i drugu pomoć sugrađanima. Kako bi imale višak u kasi, ne bi trebalo da se ogluše i ne pokušaju da smanje balast broja zaposlenih – predočio je program ministar Marković.

On je priznao da mnogi program već kritikuju, ali je istakao da se radi o „izuzetno dobroj prilici, pre svega za ljude sa srednjom stručnom spremom i manjim brojem godina staža, koja bi trebalo da podstakne otvaranje malih privatnih radnji i „obrtanje” novca, a ne njegovo gomilanje u slamaricama”.

Prva prilika za potpisivanje ugovora biće 8. aprila, a prisustvo je već potvrdilo 15 opština, koje treba da dostave spiskove zainteresovanog kadra. Ministarstvo će posebno ceniti i novčano podržavati opštine koje brzo uđu u program, a takve samouprave imaće i prednost pri podeli sredstava od igara na sreću koja sledi, obećao je Marković.

-----------------------------------------------------------

Savet za decentralizaciju Srbije

Ministar Milan Marković najavio je da će vlada doneti odluku o osnivanju nacionalnog saveta o decentralizaciji Republike Srbije. Članovi ovog tela biće iz redova političara, nevladinih organizacija, Stalne konferencije gradova i opština i radnih grupa za izradu zakona iz ovog domena.

T. Bojković

[objavljeno: 27/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.