Pripreme za izdavanje državnih zelenih obveznica (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 09:32

Pripreme za izdavanje državnih zelenih obveznica (AUDIO)

Vlada Srbije obrazovala je nedavno Međuresornu radnu grupe za izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje državnih zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. 

One predstavljaju instrument duga za finansiranje ekološki održivih projekata koji već koriste sve zemlje Evropske unije.

Zelene obveznice koriste se za finansiranje konkretnih projekata u oblasti smanjenja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine, i može se očekivati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će njihov značaj i obim i kod nas značajno da raste, objašnjava profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Mališa Ðukić.

"Osnovna ideja je da se obezbede povoljni izvori investiranja za projekte u oblasti zaštite životne sredine kao što je smanjenje štetnih gasova kao što je ugljen dioksid".

On dodaje da te obveznice emituju međunarodne finansijske institucije poput Svetske banke i Evropske investicione banke, ali i vlade i privatni investitori, s ciljem da obezbede sredstva za projekte koji su isključivo namenjeni rešavanjima problema u oblasti klimatskih promena.

"Investitiori prepoznaju interes u tome a oni koji treba da sprovedu recimo u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora, energije održivosti, razvoj poljhoprivrede mogu iskoristiti taj jeftin novac za realizaciju tih projekata.

Đukić kaže da je jako važno da i Srbija iskoristi taj kanal finansiranja.

Prema njegovim rečima, iz godine u godinu obim emisija zelenih obveznica značajno raste, što govori o zainteresovanosti investitora, kojima, inače, vlade mnogih zemalja za kupovinu tih obveznica daju i poreske podsticaje. Ipak, uslovi pod kojima se one emituju su različiti.

"Uslovi zavise od kreditnog rejtinga emitenta" naglasio je Đukić.

Radna grupe koju je formirala Vlada Srbije, uz pripremu okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, treba da pripremi i izveštaje o korišćenju sredstava pribavljenih putem emisije, kao i da izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se na taj način finansirati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.