Princ je priznao, pa nije priznao

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ je priznao, pa nije priznao

Njujork -- Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman ponovio da "preuzima punu odgovornost" za ubistvo Džamala Kašogija, ali je odbacio tvrdnje da ga je on naručio.

"To je gnusan zločin. Kao lider Saudijske Arabije preuzimam punu odgovornost, pogotovo zato što su taj zločin počinile osobe koje rade za saudijsku vladu", rekao je princ u emisiji "60 minuta" američke televizije CBS.

Na pitanje da li je naručio ubistvo novinara Vašington posta saudijskog porekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji ga je kritikovao, princ Mohamed je odgovorio: "Apsolutno ne." On je dodao da je ubistvo novinara bilo "greška".

Rekao je i da ne može da zna šta svakog dana radi tri miliona zaposlenih u saudijskim vladinim institucijama.

Istaknuti novinar i kolumnista Vašington Džamal Kašogi ubijen je pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2018. godine. Danima se spekulisalo šta se s nj9im dogodilo, pošto je nakon više od 10 dana postalo jasno da on iz te ambasade neće izaći.

Nakon pritiska javnosti, ali i turskih vlasti, Saudijska Arabija dozvolila je da istražioci uđu u prostorije ambasade. Međutim, do tada su svi dokazi da je Kašogi ubijen uklonjeni.

Kako je istraga odmicala ispostavilo se da je on mučen i ubijen na gnusan način, a njegovo telo navodno je raskomadano i tako izneseno iz ambasade.

Za ubistvo je optuženo 11 osoba, ali je održano samo nekoliko ročišta, prenosi Rojters. Glavnoosumnjičeni su ljudi bliski bin Salmanu, zbog čega se od početka spekuliše da upravo princ stoji iza ubistva Kašogija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.