Priča o drugom životu na Kalemegdanu

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priča o drugom životu" na Kalemegdanu

U okviru obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu otvorena izložba "Priča o drugom životu".

Zamenica gradskog sekretara za kulturu Gordana Predić rekla je da je gledajući izložbu proživela desetak dana koje su preživeli i ljudi i vojnici kada su oslobađali Beograd i podsetila je na priču o kavkaskom orahu koji je ostao u džepu jednog vojnika iz koga je i nikao.

Predić je istakla da upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << taj orah poručuje da život ide dalje i da svaka od izloženih fotografija govori za sebe.

U ime tima autora Aleksej Timofejev je istakao da su hteli da izostave sve ideološke priče i one koje spadaju u domen ocena i sagledavanja. "Želeli smo da svakom posetiocima pružimo priliku da sagleda kako je izgledala stvarna situacija, kako su je videli građani sa prozora", rekao je on.

Autori su pokušali da predstave sve teme, jer je ova izložba prilika da se sagleda istorija Drugog svetskog rata ne kako je napisana, već kako je zaista izgledala u svakodnevnim situacijama.

Ova tema o kojoj su mnogi istoričari, teoretičari i umetnici već mnogo toga rekli, obrađena je kroz sudbine svedoka i učesnika tih turbulentnih vremena, kao i manje poznatim pričama o vojnicima i tragovima koje su ostavili u Beogradu.

Na fotografijama se mogu videti partizanke u punoj ratnoj opremi, leševi, improvizovana groblja, medalje, žene vojnici koje regulišu saobraćaj, vojnici tokom ručka na ulici, tu se može videti kako je izgledao sam centar grada: Knez Mihailova ulica, Makedonska, Dečanska... kako je izgledala palata Albanija, ali i obešeni vojnici na Terazijama.

U realizaciji izložbe, uz JP "Beogradska tvrđava" učestvovali su Centar za istočnoevropske studije Miroslav Jovanović Filozofskog fakulteta u Beogradu, Institut za savremenu istoriju i Vojni muzej, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

Takođe, na izložbi su predstavljene i fotografije iz ličnih kolekcija građana, koje su ustupljene Javnom preduzeću "Beogradska tvrđava" po objavljivanju javnog poziva za saradnju, a koje su doprinele sagledavanju ovog perioda iz jednog drugačijeg ugla.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.