Preminuo unuk Nikole Pašića

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo unuk Nikole Pašića

Unuk i imenjak srpskog državnika Nikole Pašića preminuo je u kanadskoj prestonici Torontu, prenose danas beogradski mediji.

Rođen je u Parizu 1918. godine i skoro ceo život proveo je van otadžbine - školovao se u Briselu, Rimu i Londonu, a tokom Drugog svetskog rata bio je pripadnik pokreta Draže Mihailovića i logoraš na Banjici odakle je 1943. uspeo da pobegne.

Godinu potom izbegao je iz zemlje i dospeo do Engleske gde je na Oksfordu dovršio studije prava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << započete uoči rata i zatim radio skoro deceniju.

U Kanadu se preselio 1956. gde je u Torontu živeo sa suprugom Zorom.

Nikola Pašić je i "živa istorija" emigracije. Osnivač je i višegodišnji predsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu.

Punu deceniju, sve do Pašićevog povlačenja, Srpska akademija bila je vrelo sa koga su se generacije emigranata napajale znanjem o istoriji i demokratiji.

Predavanja su držali najpoznatiji univerzitetski i drugi eksperti, ali i najistaknutiji srpski disidenti iz Severne Amerike, Evrope i matice.

Premda je akademija trebalo da bude kulturna, a ne socijalna institucija njeni volonteri su pomogli hiljadama novodošlih, naročito brojnim pripadnicima "novog talasa" devedesetih godina.

On je kao pasionirani istoričar pomno proučavao istoriju Srbije, naročito tragična zbivanja u Drugom svetskom ratu i radio je na istorijskom srpskom izmirenju pripadnika zaraćenih strana i želeo da ono bude ostvareno simbolično podizanjem spomenika svim žrtvama, ali i stvarno - nacionalnim jedinstvom srpskog naroda u matici i dijaspori.

Nikola Pašić jedan je od dvojice Pašićevih unuka, drugi, arhitekta Vladislav bio je emigrant u Švajcarskoj i umro je u Ženevi 1978.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.