Pregovori o izručenju Luke Bojovića

Izvor: RTS, 08.Apr.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o izručenju Luke Bojovića

Dalje procesuiranje grupe Luke Bojovića biće tema sastanka vrha srpskog pravosuđa i španskih kolega naredne sedmice u Madridu, najavio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Delegacija srpskog pravosuđa, predvođena ministarkom pravde Snežanom Malović sastaće se naredne sedmice sa španskim kolegama u Madridu radi dogovora oko daljeg procesuiranja Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji.

Državni sekretar Ministarstva pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slobodan Homen rekao je Tanugu da će, pored Bojovićeve grupe, teme sastanaka u Madridu biti borba protiv organizovanog kriminala uopšte, kao i razvoj saradnje srpskih i španskih ministarstava pravde i tužilaštava.

Suština posete je, kako je naveo, procesuiranje okrivljenih za organizovani kriminal koji su vrlo dobro poznati po najtežim zločinima u Srbiji, ali i u Španiji, a to su Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić.

S obzirom na to da su oni osumnjičeni i osuđeni za veliki broj krivičnih dela koja su počinili u Srbiji, Ministarstvo pravde smatra da oni treba da budu izručeni Srbiji kako bi im se ovde sudilo, odnosno da bi odslužili kazne na koje su pravosnažno osuđeni, ukazao je Homen.

Međutim, kako je naveo, jedan od problema je to što postoji interes Španije i njene javnosti da im se tamo sudi za dela koja su učinili na njenoj teritoriji.

Predstavnici srpskog Ministarstva pravde pokušaće da postignu dogovor da Bojović i ostali pred sprskim sudovima odgovaraju za dela koja su izvršili kako u Srbiji, tako i u Španiji, naveo je državni sekretar i izrazio očekivanje da će imati razumevanje španskih kolega.

"Mi ćemo španskim kolegama takođe predstaviti nove dokaze koji su u međuvremenu pribavljeni, a posebno će nas zanimati od čega su oni živeli u Španiji, kojom imovinom su raspolagali i na koji su način dobijali finansijska sredstva", napomenuo je Homen.

O zapleni Bojovićeve imovine

Prema Homenovim rečima, razmatoriće se i mogućnost zaplene njihove imovine u Španiji, ukoliko se utvrdi da ona postoji, kao i da li može da im se oduzme i pripadne Republici Srbiji.

Bojovića, Milisavljevića i Petrića Srbija traži zbog ubistava, među kojima je i za atentat na premijera Zorana Đinđića, a španski pravosudni organi ih takođe terete za brojna nedela.

Pored ministarke Malović i Homena, u srpkoj delegaciji je i republički tužilac Zagorka Dolovac.

Oni će razgovarati s ministrom pravde Španije Albertom Ruiz Galjardonom, državnim sekretarom Fernandom Romanom i generalnim direktorom Direkcije za međunarodnu pravnu saradnju Anhelom Ljorente. Sastaće se i s državnim tužiocem Španije Edvardom Tores-Dulse.

Srbija je 13. marta uputila Španiji zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića zvanog Pekar,  Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala i Siniše Petrića zvanog Zenica, uz koji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija, od oko 2.000 strana.

Tokom protekla dva meseca od njihovog hapšenja, srpsko tužilaštvo i policija bili su u stalnom kontaktu sa kolega iz Španije povodom istraživanja krivičnih dela koja se dovode u vezu sa pripadnicima Bojovićeve grupe.

Bojović je, prema zvaničnim aktima tužilaštva za organizovani kriminal, označen kao naslednik ubijenih vođa "zemnuskog klana" po čijim su nalozima izvršena brojna krivična dela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.