Pregovori o Kosovu posle odluke MSP-a

Izvor: RTS, 09.Mar.2010, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Kosovu posle odluke MSP-a

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio da bi, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, mogli da počnu i pregovori Beograda i Prištine. Generalna skupština UN odlučiće ima li potrebe za debatom o odgovoru MSP-a, rekao izaslanik generalnog sekretara UN Lamberto Zanijer.

Posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, mogli bi da počnu i pregovori Beograda i Prištine izjavio je specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt, ali nije ulazio u detalje.

Fejt je ocenio u intervjuu Rojtersu da Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji bez odlučnije borbe protiv kriminala i korupcije.

"Kada govorim o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, to znači veoma ozbiljne rezove i podrazumeva da osobe koje su ukaljane, koje su pod istragom, ne treba da budu deo unutrašnjeg kruga vlasti", naglasio je Fejt.

Prema izveštaju Stejt departmenta, objavljenom prošle sedmice, trgovci drogom koriste Kosovo kao tranzitnu tačku za prebacivanje narkotika iz Avganistana u Evropu, a neki policijski i carinski zvaničnici umešani su u korupciju, podsetila je britanska agencija.

"Kosovo mora da poboljša svoju međunarodnu reputaciju i sliku. Veoma je važno da uspemo da se oslobodimo korumpiranih ličnosti u ovoj zemlji", rekao je Fejt.

Podeljeno mišljenje o Kosovu u Savetu bezbednosti

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Lamberto Zanijer izjavio je za Novosti da je zbog podeljenosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, teško rešavanje pitanja Kosova, čak i jednostavnih problema poput plaćanja računa za struju..

Zanijer je ocenio da stvari treba depolitizovati i velike teme ostaviti po strani i dodao da proces priznavanja Kosova nije kao što je kosovska strana očekivala.

Kada je reč o odgovoru koji će Međunarodni sud pravde dostaviti o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova, Zanijer je kazao da će Generalna skupština UN odlučiti ima li potrebe za debatom o tom odgovoru.

"Nema 'menija' mera sa kojeg Generalna skupština UN može da bira šta će preduzeti kada joj Međunarodni sud pravde dostavi odgovor o kosovskom slučaju. Polazište rasprave u Generalnoj skupštini biće samo mišljenje Suda i treba da ga sačekamo. Generalna skupština će odlučiti ima li potrebe za debatom. Nema unapred utvrđenog obrasca", rekao je Zanijer.

Na pitanje kada bi na neki način MSP rekao da je jednostrano proglašena nezavisnost bila legalna, da li bi to bila poruka da je uprava UN na nekoj teritoriji samo korak do secesije, Zanijer je odgovorio da činjenica da Unmik deluje i posle proglašenja nezavisnosti, kaže da neće biti tako.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.