Smanjenje tenzija posle odluke MSP

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje tenzija posle odluke MSP

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Medjunarodne civilne kancelarije Piter Fejt izjavio je danas da bi izjašnjavanja Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koje se očekuje ovog leta, moglo da utre put ublažavanju "zategnutih odnosa" izmedju Beograda i Prištine.

"Pošto Medjunarodni sud pravde izadje sa savetodavnim mišljenjem o legalnosti deklaracije o nezavisnosti, pretpostavljam i nadam se da bi komunikacija, kontakti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i, tokom vremena, pregovori mogli da počnu izmedju Beograda i Prištine", rekao je Fejt u intervjuu Rojtersu.

Fejt je istakao da Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji bez odlučnije borbe protiv kriminala i korupcije.

"To je zabluda...da možete da se približite Evropskoj uniji bez borbe i iskorenjivanja zla organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Fejt.

"Kada govorim o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala to po mom mišljenju znači veoma ozbiljne rezove i podrazumeva da osobe koje su ukaljane, koje su pod istragom, ne treba da budu deo unutrašnjeg kruga vlasti", istakao je Fejt.

Prema izveštaju Stejt departmenta objavljenog prošle sedmice trgovci drogom koriste Kosovo kao tranzitnu tačku za prebacivanje narkotika iz Avganistana u Evropu, a neki policijski i carinski zvaničnici umešani su u korupciju, podsetila je britanska agencija.

"Kosovo mora da poboljša svoju medjunarodnu reputaciju i sliku. Veoma je važno da uspemo da se oslobodimo korumpiranih ličnosti u ovoj zemlji", rekao je Fejt.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.