Poziv na bojkot školske slave

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na bojkot školske slave

Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, pozvao muslimane da bojkotuju skupove povodom Svetog Save, jer je to po njemu, "projekat asmilacije". Meho Omerović, pak, poziva na međusobno poštovanje i uvažavanje svih praznika.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je muslimane da ohrabre svoju decu u bojkotu skupova povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetog Save, a proslavu školske slave ocenio kao projekat asimilacije, kojim se grubo krše verska i ljudska prava pripadnika islama.

"Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, javne institucije, kakva je škola, imaju svoju pravoslavnu slavu, a da se istovremeno zahteva lojalnost svih drugih građana koji nisu pravoslavci", navodi se u Zukorlićevoj poruci.

S druge strane, poslanik Meho Omerović, koji je i funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, izjavio je da su verska pitanja uvek posebno osetljiva u mešovitim sredinama i pozvao na međusobno poštovanje i uvažavanje svih praznika.

Omerović smatra da svakodnevna proizvodnja tema koje Zukorlić nameće javnosti neće doneti ništa dobro Bošnjacima.

"Problemi postoje, oni se moraju rešavati dijalogom, a ne dolivanjem ulja na vatru", poručio je Omerović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.