Poverenica čestitala Međunarodni dan tolerancije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica čestitala Međunarodni dan tolerancije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, podsećajući da su ravnopravnost i tolerancija univerzalne vrednosti koje neguje svako demokratsko društvo.

"Nijedan propis nije dovoljan da bi bila postignuta puna ravnopravnost, već je neophodno da svako od nas razume značaj tolerancije, da može da prepozna diskriminaciju i da zna kako da se protiv nje bori. U vremenima različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izazova, čini se da je veliki broj građana i građanki izložen diskriminaciji", navela je u saopštenju čestitki poverenica.

Dodala je da, međutim, ne smeju se zaboraviti pripadnici i pripadnice osetljivih društvenih grupa koji su više izloženi diskriminaciji i teže ostvaruju neka od osnovnih ljudskih prava.

Zbog toga je, kaže, od izuzetne važnosti da svi zajedno radimo na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kome svako ima pravo na dostojanstven život i jednake šanse za razvoj sopstvenih potencijala i mogućnosti u svim oblastima društvenog života, bez obzira na njegova ili njena lična svojstva", poručila je poverenica.

Paunović: Svi zajedno treba da gradimo kulturu tolerancije

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je povodom Međunarodnog dana tolerancije da svi zajedno treba da gradimo kulturu tolerancije i razumevanja, tako što ćemo raditi na stvaranju društva koje uvažava različitost i svima pruža jednake šanse i mogućnosti.

"Znanje je osnovni put u borbi protiv predrasuda i težnji ka tolerantnijem društvu, ali je znanje značajno i u našem individualnom razvoju. Tolerancija se mora učiti, kao što se mora učiti i rešavanje problema dijalogom. Zato je potrebno govoriti što više na ovu temu i pozivati ljude da se ujedine oko pravih vrednosti, uvažavaju raličitosti i budu jedinstveni protiv svih oblika nasilja", navela je Paunović u pisanoj izjavi dosavljenoj medijima.

Srbija, istakla je, čini veliki napor u izgradnji društva koje će biti bez diskriminacije, izjavila je direktorka Kancelarije za ljdska i manjinska prava i dodala da je Vlada Srbije realizovala veliki broj aktivnosti u tom pravcu.

U prethodnom periodu radilo se na unapređenju zakonodavnog okvira, jačanju institucija koje su od značaja u ovoj oblasti, a puna pažnja posvećena je stvaranju svih potrebnih preduslova da se usvojeni zakoni i sprovode, posetila je.

Paunović je podsetila da borba protiv diskriminacije zahteva uključivanje svih društvenih aktera, državnih organa, organa lokalne samouprave, institucija, medija, organizacija civilnog društva.

Ona je ukazala da nas dodatni napor očekuje posebno kada je u pitanju borba protiv diskriminacije nad osobama sa invaliditetom, ženama, prema romskoj nacionalnoj manjini i pripadnicima LGBT zajednice.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine.

Ovaj dan treba da nas podseti da smo svi jednaki kao ljudska bića i da se jedni prema drugima odnosimo sa poštovanjem, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poverenica: Ravnopravnost i toleranciju neguje svako demokratsko društvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2017

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala danas svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, podsećajući da su ravnopravnost i tolerancija univerzalne vrednosti koje neguje svako demokratsko društvo..."Nijedan propis nije dovoljan da bi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.