Povećana referenta kamatna stopa

Izvor: RTS, 06.Feb.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana referenta kamatna stopa

Centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, saopštio viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić. Rast bruto domaćeg proizvoda u 2013. godini će iznositi 2,5 odsto, ocenio Pješčić.

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić izjavio je da je Centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto da bi sprečila uticaj rasta regulisanih cena na ostale cene i inflatorna očekivanja i ocenio da će rast bruto domaćeg proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 2013. iznositi 2,5 odsto.

Pješčić je na konferenciji za novinare rekao da će međugodišnja stopa inflacije početi da pada sa dolaskom nove poljoprivredne sezone zahvaljujući merama monetarne politike i to u ciljanim granicama od četiri odsto uz moguća variranja od plus minus 1,5 odsto.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima u prošloj godini, Pješčić je naveo da je inflacija u 2012. iznosila 12,2 odsto, a najveći uticaj od 70 odsto imao je rast cena hrane.

Objašnjavajući očekivanje da će BDP imati rast od 2,5 odsto u ovoj godini, Pješčić je naveo da će se to desiti i zahvaljujući nastavku ekpsanzije domaće automobile industrije, a delom će to biti na osnovu izvoza naftnh derivata.

Odgovarajući na pitanje koliko će povećanje cene energeneta uticati na rast inflacije, Pješčić je rekao da će poskupljenje struje i gasa koje se očekuje za ukupno 12 odsto uticati na rast inflacije za 0,8 odsto.

Deficit tekućeg računa u ovoj godini iznosiće 3,1 milijardu evra što će, kako je rekao, biti 8,1 odsto Bruto društvenog prozvoda. Država će morati da ga pokrije zadužvanjem na stranom finansijskom tržištu od oko dve milijarde evra, a ostatak od 1,1 milijardu prilivom stranih investicija, precizirao je Pješčić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.